Rune Ervik sa opp jobben på supplybåt for å bli styrmann på  farens båt Fjellmøy. Det angrer han på ingen måte på i dag.

– I fiskeriet går det opp og ned, men det er klart at det er kjempekjekt med en slik opptur, smiler Rune Ervik.

Hittil i år har Fjellmøy fisket for 27 millioner kroner. En økning på nærmere 80 prosent fra samme periode i rekordåret 2014.

23-åringen fra Honningsvåg på Stadlandet gikk før helga i land på det som var hans første tur som styrmann på Fjellmøy – den lokale båten der faren Stig-Jarle Ervik er skipper. Rune kom fra jobben som styrmann på en supplybåt.

– Det var flere grunner til at jeg byttet jobb. For det første var det dystre utsikter i oljenæringen og for det andre ble det litt for kjedelig på supplybåt. Det ble mye papirflytting, venting, usikkerhet knyttet til hva en skulle gjøre når, og også usikre utreiser og hjemreiser, forteller stadværingen.

4,5-6 uker

På Fjellmøy er han en del av en besetning på 16 personer som går én tur på og har én tur fri. Hver tur varer fra 4,5 til 6 uker.

– Når vi nå starter på linefisket, så er hver dato for ut- og hjemreise spikret fram til nyttår, forklarer Ervik.Og styrmannen forteller om en god stemning blant mannskapet, spesielt når fisket nå er godt og prisene er gode.

– Jeg vil ikke komme med noe tall på hva vi tjener på en slik tur, men vi lider ingen nød for å si det slik, ler 23-åringen.

Ifølge Ervik har mannskapet om bord en snittalder på i underkant av 30 år. Yngstemann om bord er 19 år.

– Det er mange unge, men også noen eldre om man kan si det om dem som er i midten av 40-årene. Det er viktig å ha en spredning i alder for har en kun gamle karer, blir det fort for seriøst, og har man kun unge kan det fort bli useriøst, mener stadværingen.

Les mer i papirutgaven onsdag 15. april.