Pelagia-sjefen er ikke overrasket over at anken forkastes, og mener heller ikke at Nergård-fabrikken ville sikret Vågsøy flere arbeidsplasser.

– Dette var som forventet. Nå har retten ettertrykkelig slått fast at Nergårds forklaring ikke er troverdig. Skal man tolke rettens manglende tillit til forklaringen kan det leses som et bedrageriforsøk som ikke lyktes, sier daglig leder Egil Magne Haugstad i Pelagia.

Han innrømmer at saka har vært belastende for selskapet.

– Vi har hele tiden ment at vi har hatt rett, men man får rett bare gjennom en rettslig avgjørelse. At dommeren i tingretten tilsynelatende hadde glemt hva han skrev i saksforløpet da han kom med dommen var en kalddusj for oss, sier Haugstad, som viser til at lagmannsretten sier sakens faktum står likt i lagmannsretten og tingretten.

Han likte heller ikke Nergård og medias fremstilling saka etter behandlingen i tingretten.

– Vi følte oss litt herset med. I media ble det fremstilt som at den ene parten (Nergård) ville skape arbeidsplasser og den andre ikke, og det er feil. Det er den samme mengden fisk som skal opp av havet. Nergårds fabrikk ville ikke skapt mer aktivitet i Sogn og Fjordane. Det ville kun blitt dyrere for alle parter.

Haugstad slår fast at de overhodet ikke tok saka til retten for å hindre konkurranse.

– De fikk kjøpe tomta billig med en begrensning på hvordan den skulle anvendes. Det er muligens tusen lokaliteter for slik industri i Sogn og Fjordane, sier Haugstad og viser til at det eneste kravet er at det er 10 meter dypt utenfor kaia.

Han forklarer at Pelagia har rundt 150 arbeidsplasser på sine to fabrikker på Trollebø.

– Vi er den største arbeidsplassen i kommunen bortsett fra kommunen selv, og det har vært belastende for våre ansatte å ha blitt mistenkeliggjort for å ha andre motiver.

– Ønsker dere å kjøpe Nergård-tomten som dere har forkjøpsrett på om den legges ut for salg?

– Jeg kan i alle fall ikke si at det er uaktuelt, sier Haugstad.

Han anser det uansett som usannsynlig at de vil produsere fiskemel- og olje på to Trollebø-fabrikker, og understreker at deres fokus er på nye produksjonsmetoder som kan øke verdiskapningen av råstoffet.