I dag åpner de dørene

Lørdag åpner Måløyraidsenteret dørene for publikum. Men den offisielle åpningen er fremdeles satt til 23. august.

Klar til uoffisiell åpning: Helge Hjelle og Stiftelsen Måløyraidsenteret er klar med første og andre etasje av senteret, og åpner det for publikum. Til august vil også tredje etasje være klart, og hele byggetrinn 1 ferdigstilt. Foto: Svanhild Breidalen 

Kultur

Det er i første omgang kun første etasje, med resepsjon, sitteavdeling og suvenirbutikk, og andre etasje, som huser utstillingen for selve Måløyraidet, som åpner.

– Ja, i andre etasje får en gjenoppleve hele Måløyraidet, gå gjennom det på en måte, sier Helge Hjelle og viser rundt.

Her får en se postkasser som ble skutt i filler, malerier med kulehull og hus som brant ned. En får se forvridde flyvinger, kanoner, modeller av båtene og flyene som ble brukt. Uniformer og hjelmer. En får gå gjennom Gate 1 og se ødeleggelsene. På veggene er det informasjonsplakater på engelsk, tysk og norsk, og der er også lyd, film og annen visualering av opplevelsen av raidet.

– Nå gjenstår det noen hektiske dager, sier Hjelle, som tror de skal komme i havn.

Det blir ingen seremoni på lørdag, alt det spares til kronprinsparet står for den offisielle åpningsmarkeringen i august.

– Men vi har lyst å vise fram det vi har klart, og få med oss litt av sommersesongen, sier Hjelle, som håper mange vil løse billett lørdag.