Det var en rørt Helge Hjelle, som sammen med Terje Sølvberg og andre ildsjeler har jobbet for senteret i 14 år, som tok mikrofonen og sa noen ord før publikum fikk slippe inn.

- Vi åpner ikke offisielt i dag, men vi må ha en liten markering, sa han før han forklarte hvordan senteret var bygd og hva folk kunne få se denne dagen.

Tidligere stortingspolitiker Bjørn Lødemel (H) var for anledningen invitert til å klippe snora for dagens åpning.

- Det er ærefullt for meg å få lov å komme hit i dag og være med på dette, sier han til Fjordenes Tidende, og forteller at han gjennom sin tid på Stortinget kjenner godt til prosjektet.

- Jeg jobbet mye med denne saken på Stortinget, sammen med Helge Hjelle og Terje Sølvberg og mange andre. Det var fantastisk kjekt å jobbe med dette, og det var et godt samarbeid med mange for å få dette til. Det er kjekt for meg å få være her i dag.

Som forsvarsmann selv ser han viktigheten av å ta vare på krigshistorien.

- Jeg har militær utdannelse selv, og har alltid vært opptatt av forsvarssaker og -spørsmål, sier Lødemel, som vil komme tilbake til den offisielle åpningen 23. august.

- Ja, det blir flott når kronprinsparet kommer. Og det viser også hvor stort dette er når de velger å komme hit og markere dette.

Måløyraidsenteret opplevde lørdag en jevn strøm av folk som ville inn og se. Det som er mulig å få med seg de neste ukene, er første etasje med resepsjon og butikk, og andre etasje, som huser fortellingen om selve Måløyraidet.

- Det starter med at en hører troppene marsjere inn i Måløy, og deretter går en gjennom opplevelsen av Måløyraidet, forteller Helge Hjelle.

- Utstillingen er bygd opp rundt autentisk film, lydopptak, grafisk design og gamle gjenstander. De fleste sanser skal etter hvert tas i bruk her med lyd, lys og lukt til og med.

De resterende avdelingene i senteret vil først åpne 23. august. Da får en også se tredje etasje som forteller historien om Martin Linge, Lingekompaniet og Shetlandsfarten. En vil også kunne gå i tørrskoddgangen som fører inn til den gamle, tyske medisinbunkersen som ligger bak Heradsheim.

- Senteret vil nå være åpent hver dag gjennom sommeren, og her vil være verter både i resepsjonen og som følger folk gjennom senteret og forteller historien, sier senterleder Berit Ramsevik Kvalheim.