• Flere bilder: Bla videre i bildekarusellen øverst

– Mye kan gå galt, men vi tror vi skal klare det! sier de tre elevene ved Måløyvidaregåande skule smilende.

Laget deres, KYSTfolk, er ett av seks som kjemper om å vinne finalen i Tine sin matcup. De tror den største utfordringen blir å passe på tida.

– Vi må være flinke og følge tidsplanen, holde orden og ikke stresse. Vi må holde hodet kaldt selv om det er dommere som ser på og alt blir filmet, sier Johanna Magdeli Pettersson Utvær (17).

Selv er hun kokk på laget, og står for desserten i sin helhet.

– Og så samarbeider jeg og Sander om hovedretten, mens han står for omtrent hele forretten.

Sammen med seg har nemlig Johanna kokkekollega Sander Øen Omberg, og servitør Eduard Gabriel Gorun, som skal dekke bord og servere dommere og jury.

– Føler dere dere godt forberedt?

– Ja, vi har øvd masse på menyen og pugget oppskrifter. Det er lurt å kunne alle målene i hodet så det ikke er noe å lure på under finalen. De siste dagene har vi kjørt gjennom menyen flere ganger, sier Johanna.

– Vi har også øvd litt ekstra på forretten siden vi har gjort noen endringer på den, legger hun til.

Under konkurransen får de tre timer før forretten skal på bordet. Deretter skal hovedretten komme en halv time senere, og desserten en halv time etter det igjen.

– Vi har tatt tida på oss selv, og det har gått ganske bra, men det blir spennende, sier Johanna, som har begynt å få sommerfugler i magen.

– Jeg både gleder og gruer meg, sier hun, og understreker at slike konkurranser gir nyttig erfaring.

– Vi får øve på å takle det stresset som kan være i en restaurant. Samtidig gir det inspirasjon, og det er veldig kjekt å være med på noe sånt.

Torsdag morgen reiste elevene til Stavanger der finalen skal stå fredag.

Trenger flere på kjøkkenet

I Norge er det et stort behov for flere kokker, og TINE ønsker med TINE MatCup å bidra til å øke engasjementet rundt kokk- og servitørfaget.

– TINE ønsker å fokusere på yrkesstoltheten og utviklingen til fremtidens ivaretakere av norsk matkultur. Vi ønsker å bidra til å øke engasjementet blant dem som skal forvalte norske mattradisjoner, og på den måten være med å sikre at det serveres tradisjonsmat også i fremtiden. Vi håper konkurransen skal gi næring til drømmene for landets kokkespirer, sier prosjektleder i TINE, Kirsti Tomassen.

TINE MatCup arrangeres årlig og er for elever ved kokk- og servitør på VG2 over hele landet. Det klare målet med cupen er å øke rekrutteringen til kokkefaget gjennom å la elevene få vise seg frem foran en jury bestående av anerkjente fagpersoner innen det norske kokkemiljøet. Konkurransen arrangeres av TINE og Norges Kokkelandslag.

Kom seg gjennom nåløyet

Hvert lag består av to kokkeelever, én servitørelev og én lagleder. Lagleder må ha kokk- eller servitørfagbrev. For KYSTfolk er lærer Bente Iren Vonheim ved Måløy vidaregåande skule lagleder.

Lagene har kvalifisert seg til konkurransen gjennom en innsendelsesoppgave, der en treretters meny skulle komponeres med utgangspunkt i en satt liste med ingredienser. Av 60 innsendte bidrag gikk 30 videre til semifinale, og altså seks til finale. KYSTfolk var et av lagene som kom seg gjennom nåløyet med en avansert meny.

– Vi har tatt en risiko med noen av menyvalgene våre, men vi øver på det vi synes er vanskeligst, og tror vi kan score bra på det, sier elevene.

Til forrett skal MVS-elevene lage og servere ovnsbakt torskerygg med nøttelokk, bakte og marinerte rødbeter, sellerirotpuré og urteolje. Til hovedrett er det helstekt lammesadel, glasert gulrot, syltet løk, pannestekt sopp, emulsjonssaus med rosmarin, rosmarinskum og krokettkuler, og til dessert skal dommerne få smake solbærsufflé, brunost-is toppet med karamellisert brunost, tørkede solbær og salt karamellsaus med gudbrandsdalsost.

– Det er en spennende meny med mange ulike komponenter som også er litt avansert, sa Johanna til Fjordenes Tidende etter at den samme menyen hadde innkassert dem finaleplass.

Fredag skal altså samme meny settes på prøve igjen.