– Både musikken og historien har gått rett til hjertet på folk. Det er nært og kjært for folk, og jeg tror det har vært nøkkelen til suksess, sier operasjef Kari Standal Pavelich.

Billettsalget til årets hovedoppsetning i operahuset har gått over all forventning. De fire siste forestillingene var helt utsolgt, og ekstra stoler ble satt inn for at alle som ville skulle få med seg operaforestillingen. Egne ventelister ble satt opp, noe som er uvanlig.

Operasjef Kari Standal Pavelich under den siste forestillingen av "Sildagapet" i operahuset på Nordfjordeid.

– Vi hadde aldri drømt om at det skulle gå så bra, sier operasjefen.

Til sammen ble rundt 96 prosent av billettene solgt. Publikumsmessig er premieren på sildeoperaen den beste siden Tryllefløyten i 2011.

Med sildehistorie fra Måløy og lokale og regionale aktører i store roller, har årets opera Sildagapet sterke lokale elementene. Det er noe av det som har bidratt til publikumssuksessen, mener operasjefen.

– Sildefisket er et tema som engasjerer folk, og det er mange som husker den tiden.

Vil «ufarliggjøre» operaen

Handlingen i årets hovedoppsetning har ført til at mange personer har tatt turen til operahuset for første gang, ifølge Kari Standal Pavelich.

– Jeg tror det er mange nye publikummere som har kommet til operaen for første gang, og det er jo litt interessant at det er en slik historie som skal til. Jeg håper dette vil gjøre det mindre «farlig» å gå på opera.

Standal Pavelich ønsker å takke alle som har møtt opp.

– Publikum har vært entusiastiske, og det har vært utrolig hyggelig. Det varmer i hjertet med blide og fornøyde folk. Det har betydd mye.

20-årsjubileum

Neste år er det 20 år siden operaen kom til Nordfjord. Store deler av programmet for jubileumsåret er allerede spikret.

– Vi har mye å glede oss til i året som kommer, sier operasjefen.

Neste års hovedoppsetning blir La Bohème av Puccini. Standal Pavelich beskriver det som et tidløst stykke, og håper på nok en publikumssuksess. Før den tid er det blant annet dataspillmusikk som står på programmet.

– Forestillingen har allerede gått i de store byene, og dette blir den første ute i distriktene.

Neste år blir det som vanlig også et samarbeid med Eid vidaregåande skule om en skolemusikal, og på høsten blir det en familieforestilling på høsten.