Etter en fem år lang pause er forfatter Arnfinn Kolerud aktuell med en nyutgivelse. I barneboka Snillionen tar forfatteren stilling til et spørsmål som aldri går av moten: «Hva ville du gjort om du vant en million?»

– Det er et spørsmål som ofte blir stilt. Selv har jeg innsett at jeg aldri kommer til å bli rik, så jeg måtte skrive om en person som ble det, smiler forfatteren.

Skal finne den snilleste

Når hovedpersonen Frank og moren hans vinner i Lotto, vil han gjerne ha tennisbane og svømmebasseng. Men Mor er redd han skal bli bortskjemt. Hun lover i stedet bort en million kroner til den snilleste personen i bygda.

Lokalavisa får nyss i konkurransen og omtaler premien som «Snillionen».

Moren til Frank håper at konkurransen skal gjøre bygda godt, men slik går det ikke. Gjennom boken viser det seg at folk gjør mye rart for penger.

Handlingen er lagt til en liten bygd. Kolerud sier den kan minne om Flatraket, der han selv bor.

– Jeg så for meg skoleplassen og området rundt butikken da jeg skrev boka, forteller han.

Snillionen er en barnebok, selv om Kolerud ikke helt er enig i den beskrivelsen. Hvis han selv fikk bestemme, ville det ikke vært noen aldersgrense på bøker.

Forfatteren mener voksne vil ha minst like stor glede av Snillionen, som det barn vil.

– De voksne forstår humoren bedre. Barna sitter bare og ser forundret på meg, mens pensjonistene flirer. Jeg har også stor glede av barnebøker, selv om jeg snart er 50 år, sier han.

Barneperspektivet

Kolerud, som opprinnelig er fra Isfjorden i Møre og Romsdal, flyttet til Måløy i 1994. Siden den gang har Kolerud gitt ut til sammen åtte bøker, og mottatt en rekke litteraturpriser. Han har skrevet bøker for både barn, ungdom og voksne.

– Jeg kommer nok til å fortsette med å veksle mellom det. Det er for at jeg skal ha flere bein å stå på, og flere målgrupper, sier han.

– Men jeg trives nok best med barneperspektivet, og det at man er på vei inn i en voksenverden som man ikke helt forstår hva går ut på. Man får et naivt blikk på det, avslutter han.