Dette leserinnlegget er skrevet av Per Ragnar Falkevik.

Et politisk svik fra Høyre

Det er nå klart at flertallet av Høyres representanter i kommunestyret vil stemme mot en reversering av sammenslåingen av Vågsøy og Flora kommuner, og med det så er i realiteten alt håp ute for oss som var så naive og trodde at Høyres ja til en folkeavstemning faktisk var et ærlig ønske om å høre innbyggernes mening

Ja-flertallet i Vågsøy kommune har ikke gjort noe formelt galt når de nå ikke tar til følge det klare nei-flertallet som kom frem i folkeavstemningen om kommunesammenslåingen.

I Shakespeares skuespill «Hamlet» så er det det så vidt jeg husker en frase som er noenlunde slik: «Something is rotten in the state of Denmark». Denne frasen kan lett omskrives til å gjelde Vågsøy kommunestyre.

Det er ikke det faktum at Vågsøy kommunestyre nå kommer til å foreta en endelig beslutning om sammenslåing med Flora kommune som skaper denne usmakelige følelsen, men derimot så er det prosessen fram til i dag som gir meg inntrykk av at det virkelig er noe «råttent» i vårt kommunestyre. Det er måten deler av representantene i dette kommunestyret har holdt folket for narr fra første stund som startet en noe ubehagelig følelse.

Denne innbyggerundersøkelsen ble gjennomført og endte med at innbyggerne kom med et soleklart råd mot en kommunesammenslåing (55 prosent mot, 31 prosent for).

Etter denne innbyggerundersøkelsen så kunne ikke politikerne i Vågsøy på noen som helst måte unngå å forstå hva kommunens innbyggere mente.

Som vi alle vet så ble denne innbyggerundersøkelsen raskt ignorert av flertallet i kommunestyret. Og på en måte som er ganske utrolig så ble kommunesammenslåingen også banket i gjennom i Stortinget, omtrent uten debatt, selv om svært mange offentlige instanser mente at den ikke burde gjennomføres. Ja, selv hovedarkitekten til kommunesammenslåingene, daværende kommunalminister Sanner var imot denne kommunesammenslåingen. Dette er på dette tidspunktet saken virkelig begynte å stinke.

Lokalt i Vågsøy så ble organisasjonen «Nei til Kinn» startet og igjen så var det få blant politikerne som kunne være i tvil om at det var sterk motstand mot denne sammenslåingen når man så hvor mange som uttrykte sin motstand mot Kinn.

Våren 2018 så gikk vaklevorne Høyre med på at det skulle gjennomføres en folkeavstemning om sammenslåingen, og som alle vet så ble det et særdeles klart Nei-flertall i den avstemningen. Selv om noen har prøvd å bruke lav valgdeltakelse for å diskreditere avstemningen, så er faktum det at oppmøteprosenten er nær det som er vanlig når det gjelder kommunevalg i Vågsøy.

Det tragiske rundt denne avstemningen er ikke at Arbeiderpartiets og Venstres grupper ikke tar resultatet til følge, de har hele tiden vært klare på at «folkets stemme» ikke har noen betydning for deres syn i sammenslåingen. Det som virkelig får stanken til å bli uholdbar er Høyres oppførsel i denne saken.

Når ja-representantene i Høyre gav klarsignal til en folkeavstemning så skapte det et grunnlag for innbyggerne i Vågsøy til å tro at det å avgi en stemme i dette valget faktisk kunne bety noe. Når det nå ser ut som at ikke en eneste representantene på Høyres ja-side vil følge det rådet som kommunens innbyggere gav så er det vanskelig å tolke deres oppførsel som noe annet enn en hån mot velgerne i Vågsøy.

Mine spørsmål til Høyres ja-representanter er enkle:

- Hvorfor valgte dere å stemme for en folkeavstemning hvis dere ikke aktet å følge et råd som gikk på tvers av deres egne preferanser?

- Hvorfor kaste bort tid og penger på noe som uansett ikke ville få betydning for den stemmegivningen dere på Høyres ja-side ville foreta i kommunestyret etter avstemningen?

- Hvorfor holde kommunens innbyggere for narr når dere allerede hadde bestemt dere om at folkeavstemningen var uten betydning for deres stemmegivning rundt Kinn etter avstemningen?

Det blir ofte pekt på en politikerforakt blant velgere i Norge, og når man ser på hvordan innbyggerne i Vågsøy har blitt hold for narr i sammenheng med to undersøkelser/avstemninger utført i regi av Vågsøy kommunestyre, så er det ikke vanskelig å forstå hvorfor politikerforakt har en slik god grobunn!