Høyre bekrefter overfor Fjordenes Tidende onsdag kveld at fem av deres representanter vil stemme mot en reversering av Kinn-sammenslåingen i torsdagens kommunestyremøte. Tre Høyre-representanter vil stemme for. Partiet vil foreløpig ikke opplyse hvem av representantene som støtter en reversering, men presiserer at kommunestyregruppen har fått et klart råd fra medlemmene i partiet om å ikke stoppe sammenslåingen til Kinn.

Les hele pressmeldingen som lokallaget sendte ut onsdag kveld her.

Fra før er det klart at Senterpartiet (4 representanter), Tverrpolitisk liste (2), Hogne Bleie (Frp), Geir Oldeide (Rødt) og John Inge Refvik (KrF) alle kommer til å støtte et forslag om reversering.

Arbeiderpartiet (6) og Venstre (3) kommer til å stemme mot et slikt forslag. Sølvi Grov (Frp) ville onsdag ikke slå fast hva hun stemmer torsdag, men uttalte følgende på et folkemøte nylig:

– Vågsøy Frp gikk til valg på at vi skal jobbe for Kystvegen, et kystsamarbeid, en kystkommune og Stad skipstunnel. Jeg vil stå på det for mine velgere.

Alt ligger dermed an til at et forslag om reversering blir nedstemt i torsdagens kommunestyremøte. Seks Ap-stemmer, fem Høyre-stemmer og tre Venstre-stemmer vil være nok til at Kinn-prosjektet fortsetter med uforandret styrke. Sammenslåingen av Vågsøy og Flora er dermed langt på vei et faktum.

Slik blir trolig stemmegivningen:

Mot reverseringFor reversering
Kristin Maurstad (Ap)Nils Myklebust (Sp)
Tove Lill Refvik Volle (Ap)Asgeir Solheim (Sp)
Frode Kupen (Ap)Betty Hessevik (Sp)
Roger B. Silden (Ap)Reiel Fagerlid (Sp)
Leif Magne Gil (Ap)Einar O. Midtbø (TVL)
Stine Øvrelid (vara, Ap)Even Halsør (TVL)
Edvard Iversen (V)John Inge Refvik (KrF)
Mona Alvestad (V)Geir Oldeide (Rødt)
Daniel Gangeskar (V)Hogne Bleie (Frp)
Høyre-representant 1Høyre-representant 6
Høyre-representant 2Høyre-representant 7
Høyre-representant 3Høyre-representant 8
Høyre-representant 4
Høyre-representant 5
Sølvi Grov (Frp)

Kinn i Dagsnytt 18

Tidligere onsdag kveld har varaordfører Nils Myklebust (Sp) debattert Kinn-sammenslåingen i Dagsnytt 18 sammen med stortingspolitikerne Ove Trellevik (H) og Eirik Sivertsen (Ap). Førstnevnte har tidligere uttalt til Fjordenes Tidende at en reversering ikke er aktuelt for Høyre, og på spørsmål fra Dagsnytt 18-programleder Fredrik Solvang om det fremdeles er uaktuelt med en ny runde om Kinn for Høyres stortingsgruppe, svarte han følgende:

– En omkamp på det Stortinget har vedtatt er ikke på dagsorden. Vi hadde en runde på fylkes- og kommunesammenslåingene før jul og valgte da å ikke reversere noen. Det har ikke kommet nye opplysninger i saken bortsett fra en folkeavstemning som burde vært lagt til grunn for Vågsøy kommune sitt vedtak i utgangspunktet.

– En folkeavstemning som dere velger å se bort fra?, spurte da programlederen.

– Jeg velger ikke å se bort fra den og kan ikke garantere at Høyre ikke kommer til å snu og se på dette om det skulle være tungtveiende grunner for det. Men jeg ser ingen tungtveiende grunner for det nå, svarte Trellevik.

Kinn-sammenslåingen var tema i onsdagens utgave av Dagsnytt 18. F.v. Ove Trellevik (H) og Eirik Sivertsen (Ap). Nils Myklebust (Sp) deltok i debatten fra studioet på Nordfjordeid. Skjermdump: NRK

Heller ikke Eirik Sivertsen (Ap) er særlig lysten på en omkamp om kommunesammenslåingen på kysten av Sogn og Fjordane.

– Vi forholder oss til vedtaket som kommunestyret gjorde i forrige stortingsperiode. Dette er etter vår definisjon en frivillig kommunesammenslåing, sa Sivertsen, som viste til at partiet i fjor gikk til valg på at de skal «støtte frivillige kommunesammenslåinger som er vedtatt og igangsatt».

Ove Trellevik gjentok at han gjerne skulle hatt Bremanger med i sammenslåingen. Han gikk også langt i å si at Høyre ville ha forslått å tvinge Bremanger inn i Kinn dersom de trodde det var muligheter for å få flertall for det på Stortinget.

– Om jeg kan fri til Arbeiderpartiet her i kveld, så kan vi få dette til, sa Høyre-politikeren.

– Om dere forsøker dere på en tvangssammenslåing så vil vi være imot den slik vi har vært imot alle andre tvangssammenslåinger som har vært dårlig begrunnet, svarte Sivertsen, før Ove Trellevik avsluttet debatten med å si:

– Sik er stortingsflertallet, og derfor kommer vi heller ikke til å fremme det forslaget.