– Det er en demokratisk fallitterklæring at vi bruker så mye penger i administrasjonen og fellesnemnda for Kinn, og så får vi noen få tusen kroner til å drive fram en prosess som skal resultere i et program og en liste som vi skal gå til valg på, sier bystyremedlem i Flora, Bente Nilsen (SV).

Flora SV ba fellesnemnda om økonomisk støtte på 25.000 kroner i 2018 og 50.000 kroner i 2019 til å dekke utgifter i forbindelse med møter med SV sitt lokallag i Vågsøy.

– Vi skal i fellesskap lage et valgprogram for Kinn. Da må vi møtes, også fysisk. Vi er nødt å bli kjent, sier Nilsen.

Får nok til et nominasjonsmøte

Fellesnemnda skal ta stilling til søknaden på sitt møte i Florø tirsdag, og Kinn-administrasjonen foreslår at de elleve lokallagene som er representert i Vågsøy kommunestyre og Flora bystyre får totalt 160.000 kroner til å dekke slike kostnadene. Engangsbeløpene varierer etter hvor mange representanter partiene har i kommunestyret/bystyret, og for SV som kun er representert av Bente Nilsen i de to kommunene blir støtten på 5.705 kroner (se partioversikt nederst i saken).

– Med det beløpet har vi kanskje penger til å gjennomføre et nominasjonsmøte – ingenting annet, sukker Nilsen.

Hun forklarer at transport, overnatting, tapt arbeidsfortjeneste, overnatting og leie av møte lokaler er kostnader som de sliter med å dekke.

– Vi er lite politisk parti og har kun noen få tusen kroner på konto. Enkelte ganger tilsier avstanden og kommunikasjonen mellom Vågsøy og Flora at vi må overnatte. Vi har også sett på mulighetene for å møtes i Svelgen, men da må vi leie lokaler, forklarer Nilsen.

En støtte på 5.705 kroner er nok til å eksempelvis dekke 14 tur-retur-billetter med hurtigbåten mellom Måløy og Florø eller fem hotellovernattinger i Måløy (se priser i faktaboks).

Verdt 825.000 kroner

Mens SV får drøye 5.000 kroner i rådmannens forslag, er det Arbeiderpartiet (17 representanter totalt) som får mest med drøye 38.000 kroner.

– Alle parti skal igjennom de samme prosessene og avstandene er like for alle parti. Dersom vi skal ha like muligheter til å jobbe med nominasjon og program, bør det vere omtrent lik støtte til alle og ikke basert på hvor mange folkevalgte hvert parti har per nå, sier Nilsen, som for øvrig var en del av mindretallet i Flora bystyre som stemte mot sammenslåingen med Vågsøy i fjor vår.

SV-politikeren mener det vil være en fornuftig bruk av fellesnemnda sine ressurser å bruke 550.000 kroner årlig på å gi de elleve partiorganisasjonene 50.000 kroner hver.

– Ja, det mener jeg absolutt. Demokrati koster og vi har veldig dårlige kommunikasjonsforbindelser mellom kommunene med tanke på å gjøre dette på frivillig basis.

** I tillegg til de elleve partiene som er representert i Vågsøy kommunstyre og Flora bystyre, hadde De Kristne liste til valget i 2015 i begge kommunene

Dette får partiene i Kinn-ledelsens forslag

Arbeiderpartiet: 38.809 kroner

Høyre: 34.671 kroner

Venstre: 16.050 kroner

Senterpartiet: 13.981 kroner

Samlingsliste: 13.981 kroner

Fremskrittspartiet: 9.843 kroner

Kristelig Folkeparti: 7.774 kroner

Tverrpolitisk liste: 7.774 kroner

Sosialistisk Venstreparti: 5.705 kroner

MDG: 5.705 kroner

Rødt: 5.705 kroner