Én beboer ble flyttet mot sin vilje med et forvarsel på tre timer, der verken pårørende eller beboeren selv fikk komme med innvendinger. Sykehjemmet får også klager for praksisen rundt romfordelingen til langtidsbeboere. Pasientombudet er også varslet om et tilfelle der en beboer med rett til langtidsplass ved institusjonen ble flyttet til et korttidsrom ettersom kapasiteten ved sykehjemmet var sprengt.

Skal vurdere praksisen

Etter å ha mottatt flere klager har Pasientombudet i Sogn og Fjordane nå bedt om et møte med Vågsøy kommune og tildelingsenheten der de ønsker en gjennomgang av praksisen.

Pasientombudet mener blant annet at kommunen underrapporterer dobbeltromsproblematikken for langtidspasienter ved å kalle dem for korttidspasienter.

Det er flere årsaker til at pasientombudet reagerer på måten Vågsøy kommune tildeler plasser for langtidspasienter på:

– Det skal legges til rette for mulighet for ro og skjermet privatliv. Beboeren skal få et tilbud som gir forutsigbarhet og trygghet. De skal ha mulighet til fritt å kunne motta besøk, og mulighet til å kunne medbringe egne møbler eller private gjenstander. Beboerne skal også på forhånd orienteres om forslag til endringer av betydning for deres liv og trivsel i boformen, og gis anledning til å uttale seg. Det følger av sykehjemsforskriften at sengerommene som hovedregel skal være enerom, skriver pasient- og brukerombud Lisa Førde Refsnes i en e-post til Fjordenes Tidende.

Når det kommer til beboeren som ble flyttet mot sin vilje, har Førde Refsnes følgende å si:

– Dersom pasient og pårørende bare blir orientert om en avgjørelse om flytting som allerede er tatt, har de ikke hatt mulighet til å opplyse saken eller påvirke utfallet. Dette er i så fall en saksbehandlingsfeil. Pasienten skal få anledning til å uttale seg i forkant av en beslutning. De skal også orienteres om klagemuligheter.

Sprengt kapasitet

Pasientombudet har bedt om et møte med kommunen. Det vil finne sted 4. juli.

– I første rekke tar vi praksisen opp med kommunen direkte, slik at de får mulighet til kvalitetsforbedring, sier Førde Refnses.

Leder Anita Solberg i tildelingsnemnda i Vågsøy kommune ønsker ikke å kommentere klagene som har kommet inn, men bekrefter at kapasiteten på Kulatoppen bu- og omsorgssenter er sprengt, noe som kan være årsaken til praksisen.

– Det er stort sett alltid fullt på Kulatoppen, sier Solberg.

Ved forrige innrapportering til Helsedirektoratet i april sto det fem personer på venteliste til langtidsplass/heldøgnsomsorg og fire personer på venteliste til korttidsplass.

– Ventelistene endrer seg fra uke til uke. Som regel er det fra to til fem personer som venter på langtidsopphold/heldøgnsomsorg i kommunen (på Kulatoppen), sier Solberg.

Videre bekrefter lederen i tildelingsnemnda møtet med pasientombudet i juli.

– Vi har ikke noe problem med at pasientombudet kommer for å diskutere praksisen. Det er alltid positivt å se på rutiner og om vi er nødt til å endre noe, sier Solberg og legger til:

– Vi kan alltid bli bedre.