Stiftelsen Måløyraidsenteret får ta opp et lån på 5,5 millioner kroner i Sparebanken Sogn og Fjordane med pant i Heradsheim. Det godkjente et enstemmig Vågsøy kommunestyre sist torsdag.

Samtidig foreslo kommunestyremedlem Einar O. Midtbø (TVL) at kommunen gikk i forhandlinger med Stiftelsen Måløyraidsenteret med siktemål om å selge Heradsheim for en symbolsk sum. I 2015 mente et mindretall i kommunestyret at man burde selge Heradsheim for 1 krone, men kommune valgte i stedet å leie bygget gratis til stiftelsen.

Måløyraidsenteret skulle etter avtalen overta vedlikeholdsansvaret for bygget, men kommunen har siden da likevel måtte punge ut store summer på å utbedre mangler ved bygget. Rådmann Knut Ove Leite var i 2015 blant dem som mente kommunen ikke burde selge Heradsheim. I et formannskapsmøte nylig erkjente han imidlertid at bygget burde vært solgt for tre år siden.

Varaordfører Nils Myklebust (Sp) var blant dem som torsdag støttet forslaget om å nå kvitte seg med det over 100 år gamle bygget:

– Det kommer jevnlig søknader (fra Måløyraidsenteret) om penger og en eller annen plass må man sette en grense. (…) La dem få bygget for 1 krone og så har kommunen forkjøpsrett, sa Myklebust.

Forslaget ble nedstemt imidlertid av Høyre, Venstre og deler av Arbeiderpartiet (Kristin Maurstad, Tove Lill Refvik Volle og Stine Øvrelid) med 13 mot 14 stemmer.

Stiftelsen har uttalt at de tar sikte på å åpne Måløyraidsenteret i månedsskiftet juni-juli.

Se kommunestyret behandle saken i vinduet under (NB! Merk at man kan velge mellom ulike kameravinkler):