Nærmere 700 personer fikk med seg begivenheten på det vakre helgen- og klosteranlegget, med utgangspunkt i historien om vestlandets skytshelgen, Sankta Sunniva.

– Det har vært en fantastisk dag og helg! sier en takknemlig og stolt ordfører i Selje, Stein Robert Osdal.

Han forteller at dronningen ble berørt av det sterke møtet med historien i ord og toner, og takker alle som har vært med på å gjøre besøket til en uforglemmelig suksess.

Omfattende program

Som vertskap for dronningen ledet ordføreren henne gjennom et begivenhetsrikt program med felleskirkelig festgudstjeneste ledet av biskop Halvor Nordhaug, omvisning og sang i Sunnivahola, møte med lokale ildsjeler, og offisiell åpning av kystpilegrimsleia sitt mål Selja. Her talte klima- og miljøminister Ola Elvestuen (V).

– Vi har fokusert på å gi alle en god opplevelse. En opplevelse som folk kan ta med seg og dele med andre. Målet vårt er at flest mulig skal få oppleve det fine vi har her på Selja, og i hele kommunen, sier Osdal.

På NRK Søndagsrevyen 8. juli omtalte en beveget riksantikvar Jørn Holme Selja som «det vakreste og mest magiske historiske stedet i Norge», og beskrev Sunnivahola som «et lite Jerusalem i Norge».

Genuint interessert dronning

I 1968 deltok nyforlovede Sonja Haraldsen på 900-årsjubileet på Selja, under et av sine første offisielle besøk sammen med daværende kronprins Harald og Kong Olav V. Nå på søndag, var Bjørn Jensen en av dem som fikk æren av å snakke med dronning Sonja. Han er prosjektleder for konserveringsarbeidet ved Selje kloster- og helgenanlegg, som startet i 2006 og nærmer seg fullført.

– Dronningen sa at det er viktig å ta vare på kulturarven, for å skape opplevelser for folk i dag, men også for å bringe den historiske verdien videre for ettertiden, sier Jensen, som uttrykte overfor dronningen at det har vært et privilegium å få jobbe så lenge med prosjektet.

En av årets nyheter på anlegget er en ny trapp opp til Sunnivahola, som skal gjøre den lettere tilgjengelig for flere pilegrimer. Etter å ha gått opp trappen kunne dronningen, som nylig fylte 81 år, bekrefte at det var lettere å gå opp til hulen i dag, enn for 50 år siden.

Olavssteinen og konserter

I forbindelse med Seljumannamessa og 950-årsjubileet for Bjørgvin ble også Olavssteinen avduket av riksantikvar Jørn Holme lørdag 7. juli.

– Olavssteinen her på øya vender mot fastlandet og Sunniva-statuen på torget i Selje. I så fall er de et godt par, akkurat som de var i middelalderen, sa Holme under avdukingen.

Steinen, som er laget som et minnesmerke over fire konger Olav som har vært viktige for Selja, står på Bø. Kongene er Olav Tryggvason, Olav Haraldsson (Olav den Hellige), Olav Kyrre og Olav V, kong Haralds far.

– Dette var også Harald og Sonja sitt første offisielle oppdrag. Så det var spesielt for oss at hun kom tilbake 50 år etter, seier Torkjell Djupedal.

Olavssteinen og Sunnivastatuen er begge prosjekt gjennomført av Vennelaget, og Olavsteinen er kommet på plass ved hjelp av dugnad og velvillige grunneiere.

Både lørdag og søndag var det også kirkekonserter i Selje kyrkje som en markering av Seljumannamesse, avduking av Olavssteinen og 950-årsjubileet for Bjørgvin bispedømme.

Se flere bilder fra Dronningens besøk på Selja her: