– Et nytt landbasert akvakulturanlegg er forventet å gi inntil 50 arbeidsplasser når det er fullt utbygd med integrert slakting og foredling i eksisterende bygg, sier Jon Ove Stokke og Ronny Almenning i Onshore Farming Solutions (OFS).

Gjennom datterselskapet OFS Måløy har de nå søkt om tillatelse til å etablere et landbasert oppdrettsanlegg i Barstadvika i Vågsøy. I tanker med resirkulasjonsteknologi (RAS) ønsker de å produsere inntil 15.000 tonn laks og ørret.

Nordfjord Havn har de siste årene utviklet et industriområde på 30 mål i Barstadvika.

– Det er denne satsingen som nå gjør at Vågsøy kan få sitt første landbaserte anlegg og nye arbeidsplasser, sier Almenning og Stokke.

– OFS har nå inngått avtale med Nordfjord Havn om kjøp av eksisterende bygninger, samt inngått opsjonsavtale på leie av inntil 20 mål, som er tilstrekkelig til byggesteg 1 på 6.000 tonn biomasse, sier Stokke og Almenning, som forklarer at målet er å ha oppdrettsanlegget i drift i 2019.

Synergier

Med utbyggingen av Raudeberg vassverk og vannledningen over Ulvesundet har aktørene også svært god tilgang på ferskvann til anlegget. Fylkeskommunen har konkludert med at oppdrettsanlegget ikke vil ha vesentlig påvirkning på miljø eller samfunn og stiller derfor ikke krav til en konsekvensutredning. Utbyggingen er i tråd med reguleringsplanen, men det blir søkt om dispensasjon fra byggegrensen til fylkesvei 617 som går like ved området.

– Landbaserte resirkulasjonsanlegg for oppdrett av fisk, vil være et bærekraftig alternativ til vekst innen oppdrett av laks og ørret. Ved å ta kontroll over fiskens levemiljø, er det mulig å nedkjempe sykdom og parasitter gjennom forebyggende tiltak, hvor avfall og biprodukt kan brukes til annen verdiskapning, sier Niris styreleder, Trond-Inge Kvernevik.

Han mener OFS-anlegget i Barstadvika, som også vil ha fasiliteter for forskning og utvikling ligger i en av verdens mest anerkjente industriklynger for maritim industri.

– Regionen har også høy kompetanse på IT, som blir særdeles viktig for denne industrien. OFS sin satsing åpner for spennende synergier med utdanningssektoren og annet næringsliv, sier Kvernevik.

Kompetanse- og kapitaljakt

Almenning (RMA Invest AS) og Stokke (Josco AS) har fått med seg Greipa AS (eid av Bodil Utvik Lynge) og Noas Invest AS (eid av Johan Oksholen)  i Ålesund, samt A.H. Holding AS på Andenes som aksjonærer i OFS Norge AS.

– Alle de fem aksjonærene har gjennom sine investeringsselskap lang erfaring fra fiskerinæringen, sier Stokke og Almenning.

De forklarer at de i neste fase jakter bredere oppdrettskompetanse, gjennom å søke aktive eiere i selskapet og å ansette nøkkelpersoner.

– Videre skal prosjektet kapitaliseres opp i samarbeid med ledende aktører i det nordiske kapitalmarkedet.