De gjør dette ved å dele et innlegg fra Kripos der en av de ansatte, Thale, som jobber med å forebygge at barn blir utsatt for seksuelle overgrep på nett, forteller om hvordan de kriminelle går fram.

– Det starter gjerne med at "ei jente" tar kontakt på sosiale medier. Hun flørter og ganske raskt sender hun nudes av seg selv. Og så er det gutten sin tur. Så fort han har sendt bilde av seg selv starter utpressingen, sier hun.

Kriminelt nettverk

Men bak "jenta" står et organisert kriminelt nettverk. På dette tidspunktet har de allerede skaffet gutten sin venneliste på sosiale medier og truer nå med å dele nakenbildet av han med alle han kjenner.

– De sier at gutten må betale for at de skal la være. Gutter som opplever dette føler stor skam. Mange tør ikke si ifra til foreldrene sine eller andre voksne, sier hun og legger til:

– Vi voksne må passe på at unge gutter er forberedt når "ei jente" tar kontakt på sosiale medier og raskt begynner å kle av seg. Det er starten på seksuell utpressing. Et overgrep som rammer hardt.

Thale i Kripos forklarer ungdom hvordan kriminelle går fram for å presse den for penger. Foto: KRIPOS (Facebook)

Kripos understreker at vi alle har et ansvar for å forebygge at ungdommer blir utsatt for seksuell utpressing.

Gode råd fra politiet

Politiet forklarer hva du bør gjøre dersom du blir utsatt for utpressing på politiet.no:

  • Bryt kontakten med utpresser så snart som mulig.

  • Ikke betal det som utpresser krever. Hvis du betaler, kommer det vanligvis flere krav.

  • Dokumenter mest mulig av det som har skjedd.

  • Noter hvilke tjenester, kanaler og kontoer som ble brukt både av deg og av utpresser.

  • Ta skjermbilder både av samtaletekster, informasjon på profiler og bilder eller video av den du snakket med.

  • All informasjon fra utpresseren kan hjelpe politiet med å identifisere vedkommende. Dette kan for eksempel være adresser, telefonnummer, kontonummer og betalingsinformasjon.

  • Ikke slett programvare du har installert. Fjern heller ingen kontoer. Vent til politiet har fått gjennomført nødvendige undersøkelser.

  • Kontakt politiet så raskt som mulig. Tid er en kritisk faktor i slike saker. Du kan kontakte politiet ved å møte opp ringe 02800, kontakte nettpratuljen der du bor, eller kontakte Støttesenteret for kriminalitetutsatte.

De forklarer også hva du kan gjøre for å beskytte deg selv på nett:

  • Bruk personverninnstillingene på sosiale nettverk. Jo mer informasjon du deler, jo mer kan utpresseren bruke i utpressingen. Ha for eksempel lukket profil og skjult venneliste.

  • Tenk over hva du deler og legger ut. Bilder og filmer kan bli spredt videre og bli liggende på nett for alltid. Vær spesielt varsom når det gjelder seksualiserte bilder og videoer.

  • Vær derfor varsom hvis noen du ikke kjenner vil ha deg over i en privat chat eller tar kontakt med deg på melding eller "DM".

– Stadig flere personer blir utsatt for seksuell utpressing på internett. Det er dessverre få som melder fra om denne type kriminalitet til politiet, opplyser politiet på politiet.no.