– Omsetningsveksten er på 8–10 millioner kroner fra 2016 og det betyr at vi kan si at det er enda en ny rekord, sier administrerende direktør Sverre Søraa i Coast Seafood.

Omsetningen i konsernet på 4,29 milliarder kroner bidro til å sikre et resultat på 101,5 millioner kroner, som igjen gjør at egenkapitalen til sjømatkonsernet fra Måløy nå har vokst til 482 millioner kroner.

– Den helt unike handlefriheten dette gir oss finansielt, er noe som vi aktivt bruker, for å styrke vår posisjon i markedet, sier Coast-direktøren.

– Konkret hvordan bruker dere egenkapitalen deres som et fortrinn?

– Vi har blant annet gått inn i Blom Fiskeoppdrett (34 prosent) som vel er den største kapitalinnsprøytingen som er gjort i Vågsøy. Videre har vi også brukt penger på å bygge opp kontorer i Midtøsten og USA, sier Søraa.

Skal overleve dagens eiere

Coast Seafood selger sjømat til 65 ulike markeder, og selv om Søraa forklarer at salget er jevnt fordelt mellom de ulike markedene, så er det spesielt én verdensdel som nå peker seg ut med positivt fortegn:

– Det er ingen tvil om at Asia er en interessant region fordi middelklassen der vokser. Det gjør den ikke i Europa.

Også 2017 ble preget av høye laksepriser, og selv om Søraa forklarer at flere markeder trenger tid til å «absorbere» prisnivået, så har Coast likevel nok en gang bokført en ny omsetningsrekord. Det i en periode hvor konsernet også har gjort store endringer internt.

– Vi har de siste årene brukt mye tid og energi på å bygge organisasjonen Coast og holder fremdeles på med det. Å se at det allerede gir resultater er kjempegøy. Det ultimate målet til meg og Martin (Øvrebø) (Coast Seafood-eierne, journ.anm.) er å skape et sjømatselskap som vil overleve oss, sier Sverre Søraa.

– Vi har i flere år vært en del av traineeordningen til Framtidsfylket i Sogn og Fjordane. Det er vi fremdeles og nå er vi også en del av traineeordningen til sjømatclusteret i Bergen. Vi har derfor fire traineer i Coast i år. I fjor hadde vi to og begge er i dag fast ansatt hos oss, sier Søraa.

Han forklarer at selskapet har en plan om å alltid ha traineer i rekkene, og er klar på at det er de 42 ansatte som er årsaken til at man har levert rekordsterke nøkkeltall.

– At vi har dedikerte medarbeidere er det aller viktigste for Coast Seafood.

Utfordrende start på 2018

I mars skrev Fjordenes Tidende om Coast sine planer om å bygge et fryselager på 1.600 meter nord for fiskemottaket til Maaløy Seafood, som er heleid av sjømatkonsernet. Prislappen er nærmere 20 millioner kroner og investeringen blir ledd i Coast sin satsing på pelagisk fisk.

– Pelagisk fisk blir stadig viktigere for Coast og vi vil fortsette å investere i Maaløy Seafood, sier Søraa, som samtidig innrømmer at innledningen på 2018 ikke ble som ønsket.

– Det er ingen tvil om at starten på 2018 var vanskeligere enn jeg tror de fleste i næringen forutså. Det var fordi prisene var mye høyere enn forventet. Nå har det imidlertid «gått seg til», og jeg kan ikke si annet enn at vil ligger greit an i forhold til de budsjettene vi styrer etter, sier Coast-direktøren.