– Jeg og Eli må nok jobbe hele helgen med å sette på plass møbler, men når ungene kommer på onsdag så skal vi være klare, smiler Line Hodnefjell.

Hun og Eli Stølan er barnehagestyrere i Holvik barnehage som vil telle rundt 60 barn og 23 ansatte når Skramsmarka barnehage i Måløy flytter inn.

– Jeg tror dette blir veldig kjekt. Vi får et større fagmiljø og blir mindre sårbare om noen er borte, sier Hodnefjell.

Line Hodnefjell er en av to styrere i Holvik barnehage som åpner neste uke. Arkivfoto

De siste elevene forlot Holvik skule i juni og fra neste uke vil de eldste barnehagebarna være i de gamle skolelokalene, mens de yngste vil være nede i «gamle» Holvik barnehage.

Selv om Hodnefjell er klar på at personalet vil opptre som én enhet, så er det bygningsmessige forhold som på kort sikt ikke legger til rette for det.

– Vi har to arbeidsrom og to pauserom. Det er fordi etasjene ennå ikke er «sydd sammen». Eli vil være oppe, mens jeg er nede, forklarer Hodnefjell.

Stoppet byggarbeid

Kommunen startet i sommer arbeidet med å bygge om Holvik skule og barnehage til én stor barnehage. Det ble gjort til tross for at verken byggetillatelse eller en godkjenning fra Arbeidstilsynet forelå, og eiendomssjef i kommunen, Frode Weltzien forklarer at dette arbeidet nå er stanset.

– Vi fikk ikke et formelt pålegg, men en merknad.

– Fra hvem?

– Det var en del som klaget, svarer Weltzien.

Fjordenes Tidende har vært i kontakt med flere som reagerer på at kommunen satte i gang arbeidet uten byggetillatelse når de samtidig krever at private aktører har dette på plass før de starter byggearbeid.

Kjell Heggen fra Måløy er blant dem som reagerer. I et brev til kommunen viser han til plan- og bygningsloven og Heggen mener «det er helt tydelig at reglene for byggesaksbehandling ikke gjelder for kommunen selv».

– Som innbygger og skattebetaler har jeg tidligere påpekt forskjellsbehandling i forhold til plan og byggesaker. Kommunen har som tidligere sagt en sterk tendens til å ta enkleste og letteste vei, mens det kreves at andre utbyggere oppfyller lovens bokstav til minste detalj, skriver Heggen i brevet.

Rådmann Knut Ove Leite avviser enhver påstand om forskjellsbehandling:

– Reglene er de samme for kommunen som for alle andre.

– Og de praktiseres likt?

– Ja, svarer rådmannen.

Denne uken har kommunen (planavdelingen) sendt brev til seg selv (eiendomsavdelingen) med beskjed om at søknaden og bruks- og fasadeendring for barnehagen er mangelfull. De skriver at de er kjent med at det foregår byggearbeid på tomten uten byggetillatelse, og ber om en redegjørelse for hvorvidt arbeidet er ulovlig.

– Bygget må ikke under noen omstendighet tas i bruk før tillatelse er gitt, heter det i brevet fra planavdelingen. Byggetillatelen kan først gis etter at Arbeidstilsynet har godkjent planene og Arbeidstilsynet bekrefter overfor Fjordenes Tidende at de ikke vil behandle søknaden før etter 20. august.

Til Fjordenes Tidende forklarer Frode Weltzien at de nå har stanset søknadspliktig arbeid som å foreta en bruksendring fra skole til barnehage, fasadeendring og monteringen av en trapp mellom etasjene.

– Dette arbeidet skal være ferdig til høstferien og det har vært planen hele veien.

I stedet pågår det nå, ifølge Weltzien, arbeid som blant annet maling og flytting av tavler.

Én eller to barnehager?

I kommunens dialog med Arbeidstilsynet har man presisert at det i Holvik vil være «to separate barnehager som driftes uavhengig av hverandre med egne styrere» og at man dermed ikke ser behovet for å montere heis i bygget. «Er det to separate barnehager som er uavhengige av hverandre (personalmessig) så er det ikke krav om heis», svarte Arbeidstilsynet.

Uten at politikerne presiserte det i sitt vedtak da de i fjor bestemte at Skramsmarka skulle flyttet til Holvik, skrev kommuneledelsen i oppvekstplanen, som lå til grunn for avgjørelsen, at «nedlegging av Holvik skule vil gjere det mogleg å flytte drifta av Skramsmarka barnehage, og ha ein stor barnehage (uthevet av journ.) i Holvik (...) ».

Kommunalsjef for oppvekst og kultur, Ellen Jåvold, som var sentral i arbeidet med oppvekstplanen, ønsker ikke å kommentere forholdene rundt Holvik barnehage på nåværende tidspunkt.

Samdrift av Skramsmarka og Holvik barnehager åpner for stordriftsfordeler knyttet til blant annet økonomi og kompetanseutveksling, og ledelsen i barnehagen er klare på at man iallefall på sikt må opptre som én enhet.

– Vi er foreløpig to barnehager med to tjenesteledere og atskilt økonomi fram til nyttår. Men vi må tenke at vi skal bli én barnehage, mener Hodnefjell.