Fiskere fra Selje ber om en avklaring på hvem som har rett på å bruke en flytekai i Borgundvåg på Stadlandet. De mener et oppdrettsselskap over lengre tid har brukt kaia som sin egen.

– Andre fartøy enn fiskerifartøy skal ikke okkupere kaia. Det er flere eksempler på at fiskebåter har måttet snu fordi det ikke er nok plass der, forteller fisker Ola Austring fra Selje.

Han har henvendt seg både til Kystverket og Nordfjord Havn IKS vedrørende utfordringene som fiskebåtene møter ved flytekaia på Stadlandet.

– Den er bygget som fiskerikai med midler fra Kystverket, og da med de regler og vedtekter som er bestemt for slike kaianlegg, påpeker Austring.

Han mener Marine Harvest har brukt den østlige delen av kaia som sin egen i noen år, og at dette skaper problemer for de mindre fiskebåtene som vil bruke kaia.

Austring retter først og fremst kritikk mot Selje kommune, som eier kaia. Han forteller også at fiskebåter ved tidligere anledninger har blitt bedt om å flytte båten fra kaia. Han mener også at det er lavt engasjement for fiskeri i kommunen, og at problematikken rundt flytekaia i Borgundvåg er et godt eksempel på dette.

– Politikerne sier at fiskerinæringen er viktig, men det er lite som er tilrettelagt for oss.

Austring mener kommunen burde ha lagt fram klare regler for bruk av kaia, da de overlot drifta til Nordfjord Havn IKS på begynnelsen av 2000-tallet. Han mener den dårlige tilretteleggingen kan føre til fraflytting fra Selje kommune.

Fisker Asle Jørgensen er en av dem som har vurdert å flytte fra Selje fordi han mener det ikke er godt nok tilrettelagt for fiskerne. Han har nylig fått to ansatte, og ønsker å ekspandere fiskerivirksomheten videre.

Asle Jørgensen (t.h.). Her med Ola Austring.

– Det er vanskelig å få kaiplass og steder man kan oppbevare utstyr. Det er sånne ting som gjør at det frister å flytte nordover, der kommunene er flinkere til å støtte fiskere som vil satse, sier 24-åringen.

  • I kommunestyremøtet i Selje 27. oktober ble det bestemt at organiseringen av Borgundvåg-kaia skal behandles politisk. Ordfører Stein Robert Osdal (KrF) sier kommunen engasjerer seg i næringslivet på et bredt grunnlag. Han ønsker å få en avklaring på saken i løpet av 2017.

Var ikke klar over situasjonen

Nordfjord Havn IKS var ikke klar over at Selje kommune har fått fiskerimidler fra Kystverket til flytekaia i Borgundvåg.

– Jeg har blitt fortalt at brygga ble kjøpt av Selje kommune og trodde derfor den var fullfinansiert av kommunen. Uansett har ikke oppdrettsselskap fått noen hevd på bruk av denne, skriver driftsleder Sølve Oldeide i Nordfjord Havn IKS i en e-post til Ola Austring.

Til Fjordenes Tidende forteller Oldeide at havneselskapet nå venter på en bekreftelse fra Selje kommune på at de har mottatt midler fra Kystverket.Rita Svendsbøe i Kystverket bekrefter overfor Fjordenes Tidende at Selje kommune i 1997 fikk 268.000 kroner til flytekaia, og at formålet skulle være fiskeri.

Spørsmålet fra fisker Ola Austring gjelder denne flytekaia i Borgundvåg. Selje kommune fikk i 1997 et beløp på 268.000 kroner fra Kystverket til å etablere kaia. Skjermdump: Norge i bilder

– Den skal være allmenn tilgjengelig for fiskebåter, det er grunnlaget for at de får statlig tilskudd, forteller Svendsbøe.

Bruksområdet for flytekaier som har fått statlig tilskudd kan endres etter 15 år, og Svendsbøe forteller at den mest ryddige måten å gjøre det på er at det blir gjort et vedtak.Oldeide påpeker at retningslinjene for bruk av disse midlene og har endret seg med årene.

– I dag blir oppdrett likestilt med fiskerinteresser. Men ingen har hevd på kaia, uansett hva det er, legger han til.

Betaler for kaiplass etter bruk

Marine Harvest betaler leie etter bruk til Nordfjord Havn IKS, ifølge regionleder Asgeir Hasund.

– Betalingen regner jeg med er etter normale takster og vi får månedlige avregninger. Jeg kan også opplyse om at vi ikke har opplevd det som press på flytebryggen og at det som regel alltid er ledige plasser i havna, legger Hasund til.

Regionleder Asgeir Harvest sier selskapet har en løpende avtale om bruk av kaia.

Hasund vil også gi skryt til Selje kommune og Nordfjord Havn for å legge godt til rette for sjøbasert næringsaktivitet i området.

Han har forstått situasjonen slik at kaia ble etablert for å dekke behovet både for fiskeri- og havbruksnæringa i området. Han har ikke erfart at det er mye pågang fra fiskebåter på flytekaia.

Fjordenes Tidende har bedt Nordfjord Havn IKS om en oversikt over hvor mange båter som har brukt flytekaia det siste året.