– Havfiskefestivalen er et fantastisk arrangement med et enormt potensiale. Jeg tror vi bare har sett en liten del av det, og at festivalen kan vokse seg til å bli noe enda større. Bare se på folkekonkurransen; for to år siden var det 22 påmeldte, mens det i år var rundt 70 personer som konkurrerte, sier festivalsjef Sunniva Oldeide om den voksende festivalen.

– Den vennligste plassen

Med rundt 100 frivillige på laget har europamesterskapet og festivalen gått som smurt for arrangørene. Festivalsjefen sier apparatet rundt arrangementet er mer organisert og velfungerende enn noen gang.

– Alt ble større og bedre i år. Festivalen ble presentert på en fantastisk måte, og vi får skryt fra flere EM-deltakere som sier Måløy er den vennligste plassen de har vært på. Dette er noe 13 ulike land tar med seg hjem igjen, og det skal vi være stolte av, slår festivalsjefen fast.

Noe annet hun har merket seg i løpet av festivaluka, er at vågsøyværingene også er stolte av arrangementet.

– Det fascinerer meg at det er så mange som er stolte av festivalen. Jeg tror den treffer en nerve hos folk. Jeg vet ikke hvordan det er med de andre festivalene, men jeg tror dette er noe som er spesielt for havfiskefestivalen. Mange er stolte, sier Oldeide og legger til:

– Det handler ikke om å være en pengemaskin, men om å være en kulturformidler. Det er fiskeri Måløy handler om, og jeg opplever at folk har en glede og stolthet rundt det. Jeg har fått mange klapp på skuldra, og håper de andre frivillige har fått det samme.

Godt besøkt

Med både festival og europamesterskap i Måløy, har det vært fullt opp med aktiviteter hver eneste dag på og rundt Torget i Måløy. Arrangørene melder også om omsetningsrekord.

– Det har vært folk her hver eneste dag, og flere av dem har kommet igjen dag etter dag, sier festivalsjefen.

Hun er spent på å se hvordan festivalen kommer til å utvikle seg de neste årene. Neste år kan det godt hende det blir en ny Norgescup.

– Om det ikke blir noe mesterskap her neste år, tror jeg uansett det kommer til å bli mange båter og stor aktivitet under festivalen, sier Oldeide og legger til:

– Jeg har forøvrig hørt at norgesmesterskapet for 2018 ikke er tildelt, så vi får se.