Fellesnemnda for Kinn besluttet tirsdag ettermiddag å bevilge 400.000 kroner til de politiske organisasjonene i Vågsøy og Flora sitt arbeid om å forenes før sammenslåingen i 2020. Det var mer enn en dobling av summen på 160.000 kroner, som Kinn-administrasjonen hadde foreslått.

Det var Flora SV som tidligere i vår først understreket behovet for økonomisk støtte fra fellesnemnda.

– Vi er lite politisk parti og har kun noen få tusen kroner på konto. Enkelte ganger tilsier avstanden og kommunikasjonen mellom Vågsøy og Flora at vi må overnatte. Vi har også sett på mulighetene for å møtes i Svelgen, men da må vi leie lokaler, sa Bente Nilsen i Flora SV til Fjordenes Tidende nylig.

I rådmannens forslag fikk SV drøyt 5.000 kroner til arbeidet. Jacob Nødseth (Samlingslista) var blant mange i dagens møte som mente det beløpet var for lavt.

– Det er så lite at det nesten er pinlig å foreslå det. SV skal ha ros fordi de har løftet denne debatten for den er viktig, mener Nødseth.

Kinn-rådmann Terje Heggheim erkjente tidlig i dagens møte i Florø at det var behov for å øke rammen fra hans opprinnelige forslag. Flora-ordfører Ola Teigen (Ap) foreslo å øke rammen til 400.000 kroner, og fikk tilslutning for dette fra samtlige medlemmer i nemnda.

Diskusjonene i Florø samfunnshus gikk derfor ikke på hvor stor potten skal være, men på hvem som skal kvalifisere for en slik støtte. Rådmannen hadde foreslått at samtlige lister som ble valgt inn i Flora bystyre og Vågsøy kommunestyre i 2015 skulle få støtte, der deler av støtten var basert på hvor mange representanter som ble innvalgt fra de ulike listene for tre år siden.

– Jeg mener at man bør ha partilag i begge kommunene dersom man skal kvalifisere for en slik pengepott. Det gjelder da ikke Tverrpolitisk liste og Samlingslista, sa Hanne Husebø Kristensen (Flora H) innledningsvis i fellesnemnda.

Ola Teigen (Flora Ap) var enig.

– Skal du ha behov for støtte må det være fordi du skal gjennomføre en sammenslåing. Om det kun er en videreføring av den grupperingen man har i dag, så er det grunn for å tenke seg at man ikke har behov for sammenslåingsstøtte, sa ordføreren.

Jacob Nødseth svarte da at selv om de i Samlingslista ikke er aktive i Vågsøy for øyeblikket, så blir det området også en del av deres «rekrutteringsområde» før valget i 2019.

– Vi har allerede registrert Samlingslista i Kinn i Brønnøysundregistrene og har som formål å stille med liste i nye Kinn, sa Nødseth, som viste til at Samlingslista i Flora ved valget i 2015 blant annet fikk flere stemmer enn det Vågsøy Ap og Vågsøy Frp fikk samlet, samt flere stemmer enn Vågsøys største parti, Høyre.

(Se video av hele dagens møte i fellesnemnda nederst i saken)

Bente Nilsen (Flora SV) har tidligere reagert på de store forskjellene mellom støtten til de ulike partiene i rådmannens forslag. Mens de fikk 5.000 i forslaget, lå Ap inne med en bevilgning på 38.000 kroner fordi de har langt flere kommunestyre- og bystyrerepresentanter.

– Alle parti skal igjennom de samme prosessene og avstandene er like for alle parti. Dersom vi skal ha like muligheter til å jobbe med nominasjon og program, bør det være omtrent lik støtte til alle og ikke basert på hvor mange folkevalgte hvert parti har per nå, sa Nilsen til Fjordenes Tidende.

Rolf Domstein (Vågsøy H) var også opptatt av dette likhetsprinsippet i dagens møte.

– Jeg tror det er viktig at også de små grupperingene får et rimelig tilskudd slik at det er mulig for dem å kjøre de samme prosessene som de store partiene, sa Domstein.

Søkerstorm?

Jan Henrik Nygård (Flora SV) understreket at lokallagene får økonomisk støtte allerede.

– Jeg har vært kasserer i Venstre i 15 år og moren min var det i 15 år før den tid. Vi får penger fra kommunen og fylkeskommunen, så vi hadde i utgangspunktet tenkt at vi skulle klare oss innenfor de rammene vi har. Men vi ser jo at sparepengene fort kan bli oppbrukt, så selvsagt er også vi i Venstre interessert i å få midler. Men vi skal ikke glemme at vi allerede får en del i dag, sa Nygård.

Han var blant dem som foreslo at politiske organisasjoner, som ikke er representert i Flora bystyre eller Vågsøy kommunestyre i dag, burde kunne søke på deler av potten som fellesnemnda setter av til et slikt formål. Det møtte motbør både fra Nils Myklebust (Vågsøy Sp) og Frank Willy Djuvik (Frp).

– Det er 200 ulike parti i Norge. Vi kan få 200 søknader på de 50.000 kronene fra partier som hevder at de vil prøve å stille liste i Kinn kommune, sa Djuvik, som også stilte spørsmål til hvem som skal vurdere disse søknadene:

– Med en gang vi skal begynne å fordele dette ut fra skjønn, så er vi ute på en farlig vei.

I stedet lanserte et forslag som etterhvert fikk til slutning fra samtlige i fellesnemnda. Det innebærer at 400.000 kroner settes av til formålet av fellesnemnda sine midler. Midlene fordeles slik:

100.000 kroner fordeles flatt til hver liste som er representert i Vågsøy kommunestyre.

100.000 kroner fordeles flatt til hver liste som er representert i Flora bystyre.

100.000 kroner fordeles etter hvor mange representanter fikk valgt inn i Vågsøy kommunestyre ved valget i 2015.

100.000 kroner fordeles etter hvor mange representanter fikk valgt inn i Flora bystyre ved valget i 2015.

Fellesnemnda presiserer at midlene kun blir utbetalt til registrerte enheter som skal dekke begge de to kommunene.

Det innebærer at SV, som løftet debatten på banen, får drøyt 14.000 kroner til arbeidet med å danne Kinn SV til valget høsten 2019. Sammen med MDG er de det partiet som får minst. Arbeiderpartiet får mest med i overkant av 81.000 kroner. Se hele oversikten under:

Dette får lokallagene:

Vågsøy

LokallagUtbetalt
Høyre42.130 kroner
Arbeiderpartiet34.722 kroner
Senterpartiet27.315 kroner
Venstre23.611 kroner
Fremskrittspartiet19.907 kroner
Tverrpolitisk liste19.907 kroner
Kristelig Folkeparti16.204 kroner
Rødt16.204 kroner

Flora

LokallagUtbetalt
Arbeiderpartiet46.595 kroner
Høyre33.692 kroner
Samlingslista27.240 kroner
Venstre20.789 kroner
Fremskrittspartiet14.337 kroner
Kristelig Folkeparti14.337 kroner
MDG14.337 kroner
Senterpartiet14.337 kroner
SV14.337 kroner

Partivis fordeling (Flora og Vågsøy samlet)

LokallagUtbetalt
Arbeiderpartiet81.317 kroner
Høyre75.821 kroner
Venstre44.400 kroner
Senterpartiet41.652 kroner
Fremskrittspartiet34.244 kroner
Kristelig Folkeparti30.541 kroner
Samlingslista27.240 kroner
Tverrpolitisk liste19.907 kroner
Rødt16.204 kroner
SV14.337 kroner
MDG14.337 kroner

Se video av hele dagens møte i fellesnemnda under. NB! Merk at du kan velge mellom ulike kameravinkler.