– Det er uforståelig og helt på trynet, mener John Terje Hamre, som driver Selje Camp og Hyttesenter.

Turistaktøren viser til planene om å flytte turistinformasjonen fra Sunnivahuset til tredje etasje på kommunehuset. Han synes ikke den nye plasseringen er holdbard, og mener den gjør informasjonskontoret lite tilgjengelig for turister. Han får støtte fra blant annet leder Torkjell Djupedal i Venner av Selja kloster, som også protesterer mot flytteplanene (se egen sak). Fjordenes Tidende har også vært i kontakt med andre turistaktører som reagerer, men som av ulike årsaker ikke ønsker å uttale seg.

Ser alvorlig på saken

John Terje Hamre mener ikke bare at flyttingen gjør turistinformasjonen mindre tilgjengelig for turister. Han mener også at den politiske avgjørelsen sender negative signaler både til fremtidige gjester og potensielle investorer i Selje.

– Vi trenger investorer og velvilje. Når tilbud blir lagt ned og flyttet, forsvinner all investeringslyst, mener han.

Flyttingen av turistinformasjonen i Selje skjer i forkant av den kommende sommersesongen. Hamre mener tidspunktet ikke kunne vært verre.

– Det er særlig med tanke på den satsingen som er i gang på Vestkapp. Nå er det viktigere enn noen gang at Selje kommune satser på turisme, slår han fast.

– Kommunen bør satse på Sunnivahuset. De sier at de har turisme som et satsingspunkt, men nå virker det mer som om det er noe de sier i festtaler.

– Bygda trenger det

Hamre er fast bestemt på at turistinformasjonen i Selje er et viktig tilbud i bygda.

Han viser samtidig til at enkelte mener man ikke lengre trenger en turistinformasjon, ettersom dagens turister ofte får den informasjonen de trenger på internett eller gjennom mobilapplikasjoner.

– Slik er det kanskje for turister som kommer til større byer, men her i Selje er det fortsatt viktig å ha en turistinformasjon, der folk kan komme og spørre om det de lurer på. Turistene som kommer hit ønsker å ha det tilbudet, og få brosjyrer og informasjon. Den type service er viktig på små steder, mener han.

Turistinformasjonen har holdt til i Sunnivahuset de siste årene. Senest i fjor ble lokalene pusset opp for turistformål.

Avgjørelsen om å flytte turistinformasjonen fra Sunnivahuset til kommunehuset ble tatt av Selje-politikerne i februar i år. Det var under behandlingen av en ny samarbeidsavtale mellom Selje kommune og Stiftinga Sanka Sunniva, Selja og Stad at beslutningen ble tatt.

Som en prøvdeordning ble det derfor bestemt at turistinformasjonen blir flyttet til kommunehuset sommeren 2018. Det må også nevnes at denne beslutningen ble tatt på bakgrunn av at Selje kommune skulle kjøpe kommunehuset, og deretter legge til rette for turistinformasjon i første etasje. Saken om kjøpet av kommunehuset er imidlertid utsatt.

Det betyr at politikerne ikke vil ta stilling til hvorvidt de skal kjøpe kommunehuset før etter sommeren.

– På kort sikt har vi valgt å plassere turistinformasjonen i tredje etasje, ettersom det ikke er budsjettmidler til noe annet, sier Selje-rådmann Kristine Dahl.

– Om det er et politisk ønske om noe annet, må man signalisere om man ønsker å få opp en ny sak, supplerer rådmannen.

– Det samme som nedlegging

Leder Torkjell Djupedal i Venner av Selja kloster mener flyttingen av turistinformasjonen i realiteten er det samme som en nedlegging.

– Det er helt uforståelig at turistinformasjonen ikke skal drives videre i Sunnivahuset. Det er trist at (kommunen) ikke ser potensiale som er der, sier han.

Han viser til at Vennelaget og andre frivillige har lagt ned en stor jobb med å pusse opp Sunnivahuset.

– Det er det fineste turistsenteret i flere mils omkrets. I tillegg er det jo sånn at Selje sier de vil satse på reiseliv, og det er mange ressurspersoner her. I år har vi jo også et jubileum og det kommer til å bli masse fokus på Selje. At man i en slik situasjon i praksis velger å legge ned turistinformasjonen, er trist og uforståelig. Jeg vet ikke hva slags argument de har for å finne på det. Om det er økonomi, bør ikke det være noe argumet nå som kommunen faktisk har fått en bedre økonomi.

Djupedal liker heller ikke plasseringen i tredje etasje.

– Turistinformasjonen blir veldig utilgjengelig, og det vil bli åpningstider som ikke samsvarer med behovet, avslutter han.