– Vågsøy Høyre avventer resultatet av innbyggerundersøkelsen før vi kan besvare spørsmålet. Vi skal drøfte det grundig i gruppa frem mot kommunestyremøtet, sa gruppeleder Morten Hagen (H) før resultatet av innbyggerundersøkelsen ble kjent fredag ettermiddag.

Denne uken spurte vi Vågsøys kommunestyrerepresentanter om de vil si ja eller nei til en sammenslåing med Flora.

I Flora forventer man et klart flertall for sammenslåing, mens Vågsøy er delt. Kommunestyret sier sitt førstkommende torsdag og med ja i begge kommunene tyder det meste på at Stortinget sier ja til sammenslåingen – selv om Bremanger ikke skulle bli tvunget inn.

Av de 27 kommunestyrerepresentantene i Vågsøy hadde 12 bestemt seg før resultatet av innbyggerundersøkelsen ble kjent i dag. Ytterligere tre politikere går langt i å antyde hva de vil stemme. Av disse er det 9–6 i favør nei-siden.

Alle de fire Senterparti-representantene slår allerede nå fast at de vil stemme nei. Det samme vil som ventet Einar O. Midtbø og Even Halsør (TVL), samt Geir Oldeide (Rødt) gjøre. Også John Inge Refvik (KrF) lander på nei-siden.

– Når Bremanger ikke er med er svaret nei, sier Refvik.

Hogne Bleie (Frp) har ikke tatt et endelig standpunkt, men forklarer at han lener mot nei.

På ja-siden finner vi ordfører Kristin Maurstad og gruppeleder Leif Magne Gil (Ap). Deres lokallagsleder Tove Lill Refvik Volle sier også trolig ja.

– Jeg vil vente med å svare på det til innbyggerundersøkelsen er klar for å se hva den viser, men i utgangspunktet er jeg veldig positiv og vil svare ja.

Mens Hogne Bleie lener mot nei, heller partikollega Sølvi Grov mot den andre siden.

– Jeg har hele tiden vært klar på at jeg vil gå for kysten. Jeg lener mot et ja, men er ikke hundre prosent sikker ennå.

Mona Alvestad (V), Jostein Mykland (Ap) og Frode Kupen (Ap) har ikke bestemt seg, mens Roger B. Silden (Ap) ikke har besvart våre henvendelser. Kupen forventer Ap vil stemme samlet i «en så viktig sak».

Antar man at Kupen, Mykland og Silden slutter seg til fronttrioen i partiet og sammenslåingsvennlige Venstre samler sin gruppe, så er det 10–9 til ja-siden før Høyres representanter skal velge side.

Morten Hagen bekreftet sist uke at det er uenighet innad i Høyre om en skal slå seg sammen med Flora. Partiet har nå blitt enige om at kommunestyrerepresentantene ennå ikke skal flagge sitt syn i saken.

– Vi skal ha et møte søndag og kommer med et svar etter det, sier Kristian Skibenes (H).

– Jeg møter et sterkt engasjement fra folk som synes det er veldig positivt det vi nå holder på med i Vågsøy-Flora, sa Berg.

Onsdag forklarer hun at hun er veldig i tvil om hva hun vil stemme, og også hun avventer søndagens gruppemøte.

Der får man trolig svaret på om Kinn kommune blir en av de nye kommunene på kartet som Stortinget tegner i juni.