En langhelg i Måløy var nok til at islandske Sandra Bra Gudnadottir og familien ble vågsøyværinger.

– Det var egentlig veldig rart. Vi kom med kveldsbåten fra Bergen, og da vi var under broa, tenkte jeg «Her har jeg lyst til å bo». Jeg fikk en sånn følelse.

Det var i januar 2009 og Sandra var på tur sammen med et søskenbarn for å besøke et annet søskenbarn i Måløy. Byen lå der mørk og kald oppetter fjellsidene, men likevel ble 34-åringen bergtatt.

– Jeg synes det var så flott. Det var så stilt og fredelig, og jeg tenkte at her kunne jeg bo med unger og mann.

Seks år senere er den islandske familien, som teller Sandra, ektemannen Jakob Baldursson og de to sønnene, for lengst etablert.

Hun stortrives som butikksjef på Snorre Sjømat, mens han gjør det samme som snekker og håndverker hos XL-bygg.

– Vi var rett og slett litt lei og hadde lyst til å prøve noe nytt. Et nytt eventyr, forklarer hun om hvorfor de endte i et nytt land.For etter det første besøket i Måløy gikk det raskt i svingene for den islandske familien.

– Den helgen vi var her sa jeg på tull til søskenbarnet mitt at vi flytter hit om hun klarte å skaffe meg arbeid, smiler Sandra.

Telefonen om at hun hadde fått jobb på en dagligvarebutikk i Måløy kom i slutten av februar. Med første arbeidsdag 15. juni.

– Det var bare litt over tre måneder unna, så da måtte jeg bare spørre mannen min om han hadde lyst til å flytte, ler Sandra.På den tiden bodde de i Akranes, men familien hadde solgt huset før den økonomiske krisen traff Island. Og de hadde allerede diskutert ulike «bostedsløsninger»

– Vi vurderte et annet sted på Island og snakket også om Danmark. Men da jobbtilbudet kom fra Måløy, var det bare å flytte.

Da de satte kursen for Norge, var den eldste sønnen ni år, mens minstemann bare var to.

– Jeg tror vi hadde vært her i to dager da han på ni ville ut og spille fotball. Da tok han bare opp telefonen, ringte en i klassen og sa ett av de få ordene han kunne: ballbinge. Og så var det greit, minnes Sandra.

Hun forteller at familien har trivdes helt siden første dag som vågsøyværinger.

– Da vi kom hit ble vi tatt utrolig godt imot, og vi har fått et veldig godt inntrykk av folk her. Og så er det veldig greit at vi har et familienettverk. Jeg har seks søskenbarn som bor i Sogn og Fjordane, der to av dem er i Måløy.

Da Sandra begynte i den tidligere Spar-butikken fikk hun språkopplæring på kjøpet.

– Jeg snakket jo ikke norsk, så jeg fikk norskkurs av de andre som jobbet der. Så da blir det vel «butikknorsk» jeg snakker.

Da butikken ble en del av Bunnpris-kjeden ble hun etter hvert butikksjef.

– Det ble veldig mye jobb, og jeg savnet å være i lag med familien. Om du glemmer det viktigste i livet er det ikke verdt det, så jeg valgte å si opp, og butikken ble nedlagt ikke lenge etterpå, forteller 34-åringen.

Etter ett år på Snorre Sjømat kan hun fortelle om en langt mer harmonisk hverdag, i en bransje som har lange røtter i familien.

– Jeg har så kjekke kunder og gleder meg til å komme på jobb hver eneste dag. Jeg er vokst opp på en fiskeplass og i en familie der mange jobber med fisk. Så jeg har på mange måter kommet hjem.

Årene i Måløy har åpenbart gitt mersmak.

– Vi er veldig fornøyd. Og vi skal i hvert fall ikke tilbake til Island, konstaterer Sandra.

– Ungene trives veldig godt, og det gjør vi også. Både jeg og mannen min har fått veldig gode jobber, så vi ser ingen grunn til å flytte!