Veterinær Lars Erik Heggen har det helt topp både blant folk og fe i Eid kommune.

– Det er ikke akkurat verdens navle, men det er kjempefint her. Et utrolig spennende sted. Og så møter du mange trivelige mennesker, sier 31-åringen og smiler.

Han er født og oppvokst i Oslo, men med far fra Heggjabygda er han for lengst husvarm i sin nye hjemkommune.

– Det kan jeg takke familien min her for. Jeg har vært her hver sommer og hver påske. Fisket og gått i fjellet, så jeg kjenner stedet godt.

Kontoradresse Eid Veterinærkontor fikk han i fjor vår. Vikariatet varer frem til lammingen er unnagjort i starten av mai.

– Da skal jeg tre måneder til Sør-Amerika der det blir litt fotball-VM og reising.

Hva som skjer etterpå vet han lite om. Det eneste som er sikkert er at han har lyst til å fortsette som veterinær.

– Og hvis de fortsatt vil ha meg her, så er jeg absolutt i markedet for det. Kollegaene er snille og behjelpelige, og jeg stortrives.

Året etter militæret brukte Lars Erik til å jobbe og reise. Så tok det et grunnfag å finne ut at psykologi ikke var noe for ham.

– Hvorfor jeg valgte å bli veterinær? Det spørsmålet har jeg fått mange ganger. Jeg har en onkel som er veterinær i Sunnfjord, og jeg har alltid synes det har virket interessant. Men så slo jeg det litt fra meg.

For uten biologi og kjemi på faglisten ble det vanskelig å komme inn på veterinærutdanningen i Norge. Løsningen ble Ungarn, der Lars Erik studerte i Budapest i fem og et halvt år.

Oslo-gutten var ferdig utdannet i april 2011. Så reiste han noen måneder og hadde deretter et par vikariater, før han fortsatte jobbsøkingen.

– Da tilbudet kom herfra var det et lett valg å ta.

Arbeidsdagene starter i åttetiden med å svare på telefoner og fordele oppdragene.

– Jeg synes alt ved jobben er kjekt. Jeg foretrekker å jobbe med større dyr som kyr, sau og hest, og det er givende å dra på oppdrag og snakke med mye trivelige folk. Og ingen ting er bedre enn at behandlingen har gått bra og at bøndene er fornøyde.

Veterinærene har vakt én dag i uken og cirka hver femte helg. Da er de tilgjengelige hele døgnet.

– Jeg hadde vakt midt i lammingen og da ble det tre timer søvn i løpet av hele helgen. Da var jeg blant annet fire ganger til Stadlandet i løpet av en dag, og jeg tror jeg kjørte over hundre mil i løpet av den helgen, humrer Lars Erik.

Den single 31-åringen liker å være på tur, og har krysset av Sørøst-Asia, Sør-Amerika og Australia og New Zealand på kartet.

– Det å reise og møte nye folk; jeg er veldig glad i begge deler.

I Eid får han dessuten utløp for mye av det han liker aller best å drive med.

– Friluftsliv er en veldig viktig del for meg, og Nordfjord er et kjempemessig område for toppturer, skigåing, alpint, surfing og fisking. Og det at jeg har spilt fotball for Eid har vært en fin inngangsportal til å bli kjent med nye mennesker.

Lars Erik medgir at det har vært en overgang å flytte til et mindre sted.

– Tilbudene er ikke som i en større by, men det blir til hva du gjør det til. Men jeg har ikke sett meg tilbake og har ikke angret ett sekund. Det er dette jeg helst vil, å jobbe som veterinær. Og veldig gjerne her i Eid.