– Det er viktig med skole, for da lærer barna når de er små. Det blir vanskeligere å lære når de blir eldre, sier Salih Ammar (9) om årets TV-aksjon, der pengene går til UNICEFs arbeid med å gi utdanning til barn i krigs- og konfliktrammede områder, som blant annet i Syria.

Salih Ammar er en av flere syriske flyktninger som har kommet til Måløy de siste årene. Både han og kameratene Karam Abdullah og Mohammad Abdullah er enige om at skolegang er viktig for alle barn.

– Og det er kjekt å gå på skole også, smiler Karam (11).

Før han og familien flyktet til Norge, gikk han på skole i Syria.

– Karam, var det krig i Syria da du gikk på skole? spør Salih kameraten.

– Nei, bare litt, svarer Karam.

Penger til utdanning

Ett av fem barn i krig- og konfliktrammede områder står uten skolegang, og Syria er ett av de krigs- og konfliktrammede landene der UNICEF jobber for å gi utdanning til barn.

Pengene fra årets TV-aksjon, som arrangeres søndag 22. oktober, går til dette formålet. I tillegg til Syria, skal UNICEF gi utdanning til barn i Colombia, Mali, Pakistan og Sør-Sudan.

Pengene skal brukes på å bygge nye skoler, samt å kjøpe inn bøker og annet skoleutstyr til lærere og elever.

UNICEF skal også utdanne lærere, og gi lærere opplæring i hvordan de kan hjelpe elevene med å håndtere traumer. De skal i tillegg kjøpe inn leker og sørge for at skolene står støtt i lokalsamfunnet.

– Årets TV-aksjon skal gi utdanning til barn som lever i områder med krig og konflikt. Utdanning er fundamentet som barna skal bygge sin framtid på, det som skaper håp for fremtiden og som gjør drømmer til virkelighet, heter det i en pressemelding fra UNICEF.

– I tillegg er utdanning til barna helt grunnleggende for fremtiden til landene. Det er barna som skal bygge opp igjen landet når det én dag blir fred. Dersom barn ikke får utdanning mens krigen raser, er det ingen som er i stand til å være fremtidens ingeniører, lærere og leger. Derfor kan ikke utdanning vente på fred. Fremtiden formes nå, skriver UNICEF.

Oppfordring fra ordføreren

Under årets TV-aksjon søndag 22. oktober er målet at alle husstander i Norge skal få besøk. For å få til det, trengs det til sammen 100.000 bøssebærere. I Vågsøy er det ordfører Kristin Maurstad (Ap) som er leder for komiteen som står for innsamlingsaksjonen i kommunen.

Ordføreren forteller at alt er i rute for søndagens innsamlingsaksjon.

– Bøssene står klare. Vi har nok av bøssebærere, men hvis det er flere som har lyst til å gå, så er det bare å bli med, sier Maurstad.

Hun håper at så mange som mulig bidrar til å gi utdanning til flere unge som bor i krigsområder.

– Fra tidligere år ligger Vågsøy litt under snittet i fylket og resten av landet, så jeg håper folk virkelig gir, slik at vi klatrer på listene. I tillegg er det jo et veldig godt tema, også i år, sier ordføreren.

Blant kommunene i Fjordenes Tidendes dekningsområde var det innbyggerne i Vanylven som var de flinkeste til å gi under fjorårets TV-aksjon. Da fikk kommunen et resultat på 53,39 kroner per innbygger.

Vanylven kommune ble etterfulgt av Bremanger med 53,26 kroner, Eid med 48,75 kroner, Selje med 46,75 kroner og Vågsøy med 37,77 kroner.