Samtidig med at Kristin Halvorsen (SV) overtok jobben som kunnskapsminister i Stoltenberg II-regjeringen i 2009, jobbet Mohamed Abdi Sheikh i grunnskolen i Eid.

– I fem år jobbet jeg som leksehjelp og morsmålslærer på en barneskole og en ungdomsskole. Det var da Kristin Halvorsen ble kunnskapsminister at jeg begynte å engasjere meg, for hennes skolepolitikk likte jeg veldig godt, forteller Sheikh.

12. oktober 2004 ble han gjenforent med sin kone og to barn på Nordfjordeid, etter at de hadde flyktet fra Somalia fire år i forveien. I sin jobb på Eid-skolene ble han raskt kjent med utfordringene som spesielt innvandrerbarn sliter med i skolehverdagen.

– Innvandrerbarn har gjerne foreldre som ikke kan godt norsk, og de får derfor ikke leksehjelpen de trenger hjemme. Når det da også må gjøres lærerkutt i skolen fordi kommunene må spare penger, så får disse barna ikke hjelpen de trenger.

Mohamed Abdi Sheikh mener det trengs flere lærerressurser i de norske skolene, og viser til Sosialistisk Venstreparti sitt ønske om å innføre en norm for lærertetthet på skolenivå med maks 15 elever per lærer på 1.-4. trinn og maks 20 elever på 5.-10. trinn

– Lærerne gjør i dag sitt beste for at elevene skal få hjelpen de trenger, men det er ikke nok lærere.

Leksefri

I dag har Mohamed seks barn og siden 2008 har han jobbet kvelds- og nattskift på Bakehuset i Eid. 47-åringen har imidlertid også i senere år bidratt i Eid-skolen, gjennom frivillig arbeid med leksehjelp.

Sosialistisk Venstreparti har programfestet at de ønsker å innføre «heldagsskolen», og femtekandidaten fra Sogn og Fjordane er klar på at barna bør gjøre seg ferdig med skolearbeidet før de drar hjem.

– Jeg mener at det beste vil være om elevene ikke har lekser. Da vil de også få bedre tid til andre fritidsaktiviteter etter skolen, mener Sheikh.

Integrering

Mohamed forteller at hans familie i dag er en av fem somaliske familier på Nordfjordeid. Ifølge han har mange somalske familier flyttet fra Eid til Oslo, og den engasjerte seksbarnsfaren forklarer at for dem er det først og fremst hensynet til barna som gjør at de har valgt å bli værende.

– Det var de gode skolene her i Sogn og Fjordane som gjorde at vi ble værende. Jeg vurderte om vi skulle flytte for min skyld for lettere å finne et sosialt nettverk eller om vi skulle bo her for mine barns skyld. Jeg valgte det siste, sier Mohamed, som føler at både han og familien i dag er godt integrert i Eid:

– De første årene var det vanskelig å bli kjent med folk, men etter hvert ble det lettere. Og det at vi hadde små barn gjorde det enda lettere.

SV-kandidaten er imidlertid klar på at dagens norske integreringspolitikk har vært mislykket, og er som ventet lite imponert over jobben som innvandring- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) gjør for tiden.

– Hun splitter folk i stedet for å jobbe med integrering, og bruker en retorikk som handler om hat.

Han var også kandidat ved kommunestyrevalget i Eid i 2015 og forteller at han engasjerte seg politisk blant annet for å vise vei for innvandrere som har et ønske om å påvirke lokalsamfunnet de er en del av. Nå håper han at også at en ny regjering i større grad enn den sittende kan bidra til at man lykkes med integreringen.

– Vi trenger en integreringspolitikk som viser folk rett vei og bygger broer, slik at folk kan leve side om side, avslutter Mohamed Abdi Sheikh.

Denne saken sto på trykk i Fjordenes Tidende 8. september.

Sjekk listen over alle kandidatene fra Sogn og Fjordane og Møre og Romsdal.