Psykolog. Sjømann. Fyrvokter. Fotograf. Thomas Bickhardt er ingen enkel mann å sette i bås. Nå samler han trådene i et nystartet firma.

– Jeg har jobbet i 20 år med prosesser og å få folk til å jobbe i lag på en god måte.

Thomas Bickhardt snakker seg varm om hvordan han kan bidra til at dysfunksjonelle arbeidsmiljø får en ny vår. Eller om hvordan han hjelper bedriftsledere til å inspirere de ansatte til ekstra innsats.

– Bærekraftig utvikling kommer alltid innenfra, men jeg kan bidra med impulser. Min kompetanse er å se ting utenfra og komme med innspill eller spørsmål. «Hvorfor gjør du det slik?» påpeker han.

– Og så er det slik at du husker mye bedre hvis du gjør problemløsningen som en del av en fysisk utfordring eller sammen med en naturopplevelse.

Kombinasjonen problemløsning og fysisk aktivitet «materialiserer» seg om kort tid under navnet InTeamMade AS.

Tyske Thomas fra Selje og nederlenderen Rogier van Oorschot fra Bremanger har allerede jobbet sammen i fem-seks år i ulike sammenhenger. Nå tar duoen samarbeidet et steg videre og skal selge teambuilding, organisasjonsutvikling og rekruttering til næringslivet.

– Tanken er å jobbe internasjonalt i Tyskland og Nederland, og kanskje England. Men vi starter i Sogn og Fjordane. Begge har røtter i Nordfjord, og er veldig tydelige på at det er verdens fineste lekeplass for slike aktiviteter, sier Thomas.

I 1994 kom han flyttende fra Hamburg, grep malerkosten og begynte på jobben med å skape nytt liv i Kråkenes fyr.

Kafeen og overnattingstilbudet ble en suksess med over seks tusen årlige besøkende på det meste. I dag driver ekskona Bettina egen virksomhet i fyret, mens Thomas har ansvaret for hus og vedlikehold.

– De siste årene har Bettina lagt om drifta til SlowTour der hun blant annet tilbyr guiding og massasje, og det fungerer veldig bra. Det er færre gjester, men de blir lenger og så får de en helt annen service enn før. Vi har gått fullstendig bort fra det med masseturisme, og så får vi se hva som skjer videre. SlowTour fortsetter i hvert fall, og så blir det nok noen workshops der, forteller Thomas.

51-åringen peker på flere årsaker til at de valgte å stenge fyrkafeen. Og strømmen av turister gjorde også sitt til at fyret ble noe annet enn opprinnelig tenkt.

– For det første sleit trafikken på anlegget, og vi fikk heller ikke tak i folk som kunne jobbe der. Samtidig fant du ikke roen der. Planen var at det skulle være en rekreasjonsplass der folk virkelig fikk kontakt med kysten og sjøen. Og det er klart der er en grense om det kommer flere hundre gjester per dag.

InTeamMade er fortsatt i støpeskjeen. Men med et AS like rundt hjørnet skal gründerne snart sette planene ut i livet.

– Det finnes mye tull på markedet. Teambuilding er langt mer enn «vi drikker oss fulle i lag, skjeller ut sjefen og så går alt bedre etterpå», smiler Thomas.Tanken er at ski- og kajakkturer bidrar til at folk senker skuldrene og åpner seg.

– Gjennom opplevelser i naturen hjelper vi mennesker med å få kontakt med seg selv, og da kommer de også mer i kontakt med hverandre. Så kan vi jobbe med mer vanskelige tema sammen med gruppa etterpå.

I organisasjonsutvikling starter jobben først etter turen. Det kan ta flere år, der vi jobber i lag med organisasjonen og bidrar til endring innenfra.

Thomas bobler av entusiasme:

– For meg faller mange ting på plass med dette selskapet. Og Nordfjord er så unikt at vi ikke forstår hvorfor andre ikke har fanget det slik vi nå skal gjøre.