– For lille meg ble stua jaggu lita da jeg fikk denne invitasjonen. Det var stort, sier Terje Sølvberg (71) som i ettermiddag møter Hans Majestet Kong Harald V og Hennes Majestet Dronning Sonja på Slottet.

Da Fylkesmannen ba kommunene nominerte eldre ildsjeler som gjør en ekstra frivillig innsats for lokalmiljøet, valgte Vågsøy kommune å nominere Sølvberg. «Terje Sølvberg har vore ei eldsjel i lag- og organisasjonsliv i veldig mange år. Har lagt ned mange timar i Måløy idrettslag og har alltid vore opptatt av historiske kulturminne. Har dei siste åra jobba iherdig for stifting av Måløyraidsenteret. Terje er ein lokalhistorikar og eit vandrande leksikon om 2. verdskrig og Måløyraidet. Besøker kvart år skuleklasser og tar elevane med på vandring i historia. Terje Sølvberg er ein viktig person med sitt store engasjement for lokalmiljøet, kulturminne og gode formidlingsevne», heter det i nominasjonen fra Sølvbergs hjemkommune.

Terje Sølvberg, guide, turisme, Måløy og Vågsøy Guideservice, islender og skipperlue, foran Heradsheim med gruppe «turister»

Nylig ble det klart at 71-åringen er en av fire fra Sogn og Fjordane som er plukket ut til å delta på dagens «Afternoon Tea» på Slottet.

– Da jeg så invitasjonen trodde jeg først at det var noen som drev gjøn med meg. For en kan jo lage alt mulig i dag. Jeg er en mann som ikke liker å sveve rundt i det uvisse og gikk derfor til «the top of the hill» i Vågsøy og spurte ordføreren om hun kjente til dette. Det måtte hun innrømme at hun gjorde, ler Sølvberg.

Ordfører Kristin Maurstad (Ap) synes det er stas at Fylkesmannen valgte kandidaten fra Vågsøy kommune.

– Vi kan ikke sende et bedre eksempel på en ildsjel enn Terje Sølvberg. Engasjementet hans er bredt, og favner om flere felt, sier Maurstad, som lørdag også deltok på Vågsøy eldreråd, Vågsøy pensjonistlag og Bryggja pensjonistlag sin eldrefest på Raudeberg.

– Terje er et fantastisk godt eksempel på hvor stor ressurs eldre kan være for lokalmiljøet, sier ordføreren.

Terje Sølvberg har en årrekke bak seg i Måløy Musikklag og Måløy Idrettslag. I tillegg har lokalhistorikeren blant annet skrevet bøker og holdt lokal- og krigshistoriske foredrag og omvisninger for besøkende.

De siste årene har mye av tiden gått til å jobbe for Måløyraidsenteret som etter planen skal åpne til sommeren.