For litt over ett år siden bestemte Marius Brekke Bergh (25) fra Holvik seg for å legge om livsstilen sin. Kort tid etter begynte kiloene å rase vekk.

– Jeg så et bilde av meg selv fra ett år siden, og fikk helt sjokk. Jeg er veldig stolt over hva jeg har fått til, forteller Marius, som veide 135 kilo da han bestemte seg for å bytte ut brus og godteri med sunnere alternativer. I tillegg begynte han også å trene flere ganger i uken.

Ett år senere er 25-åringen 45 kilo lettere og storfornøyd med resultatene.

– Det vanskeligste var å komme i gang. Men da jeg først var i gang, så gikk det helt fint.

Treningskontakt

Noe av det som bidro til at Marius klarte å gå ned i vekt var at han fikk seg en treningskontakt. Marius har Tourettes og er lettere utviklingshemmet, og i stedet for å få seg en støttekontakt, fikk han seg en treningskontakt som han kunne løpe sammen med.

– Han var veldig flink til å piske meg ut på tur, sier Marius og ler.

– Det er et bra tiltak som er tilbudt gjennom kommunen, forteller mammaen til Marius, Guro Brekke.

Marius forteller også at han på grunn av Tourettes syndromet får tics, og at løpeturene gjør at han får ticsene ut gjennom trening. Løpeturene startet fra Holvik til nabobygda Vågsvåg, og etter hvert utviklet det seg til både fjellturer og runder rundt trimløypa i Måløy. Han deltok også på Måløyløpet i år, og forteller at han har planer om å være med igjen neste år.

– En bragd

Mammaen til Marius forteller at de har diabetes i familien, og at det var noe av årsaken til at foreldrene begynte med å motivere sønnen til å gå ned i vekt.

– Vi så at han var stor, og ettersom vi har diabetes i familien så tenkte vi at det var enda mer viktig at han hadde en sunn vekt og en sunn livsstil.

Foreldrene ga Marius små «gulrøtter» underveis for å motivere han til å gå ned i vekt. Den største gulroten var en ferietur til Island. Og motivasjonstaktikken til foreldrene fungerte, ettersom Marius har nådd målet og greid å legge om livsstilen helt.

– Det er en bragd, sier moren.Noe annet som motiverte Marius var å få mer spilletid på innebandylaget.

– Han har spilt innebandy i flere år, men det var mye tyngre for ham å spille da han veide 135 kilo, sier moren.

– Jeg fikk være med på en bortekamp, og det ble jeg veldig glad for, forteller han.

Moren roser Per Inselseth, treneren for innebandylaget.

– Han er kjempeflink, sier hun.

Etter at Marius tok av 45 kilo har både han selv og moren merket at humøret har bedret seg.

– Jeg føler meg bedre, og er i bedre humør enn jeg var før, sier Marius.

– Det har blitt bedre på alle måter, legger moren til.

Når Marius ser tilbake på det siste året og alle kiloene han har gått ned, sitter han igjen med et par tips til andre som har lyst til å gå ned i vekt.

– Man bør begynne i det små og ikke gå rett på det tunge. Og så er det viktig å lære seg å si «nei, takk» når man blir tilbudt noe som kanskje er litt usunt, sier Marius.

– Men det er jo fortsatt viktig å kose seg en gang imellom, og nå har Marius lært seg at han for eksempel bare kan ta en bit av kaka, og være fornøyd med det, sier moren.