Om fire år har Morten Storkås bestemt seg for å bli pensjonist. Da skal 44-åringen leve livet i Thailand.

1. november var sørlendingen på plass som ny daglig leder ved Harpefossen Skisenter. Men tiltredelseserklæringen, om en kan si det på den måten, kan vel sies å være av det uvanlige slaget.

– Om fire år kan du komme tilbake, og så kan vi lage en farvel Eid-reportasje. Da begynner jeg å nærme meg 50 år, så da får jeg slappe av litt, humrer han.

Da han ble intervjuet for jobben ved skisenteret, brukte Morten en del av tiden på å snakke om når han har tenkt til å slutte – om han ble ansatt.

– Jeg var veldig åpen på det overfor styret, Det er snakk om å jobbe her i fire sesonger og så er jeg pensjonist.

44-åringen har ingen vansker med å peke hovedårsaken til at han stortrives med en sesongbasert jobb:

– Det er muligheten til å ha like lang ferie som lærerne. Jeg liker mine to måneder i Thailand hvert år. Det er ikke noe å legge skjul på.

I hvert av de siste fem årene har han tilbrakt minst to måneder i det gjestfrie kongeriket, etter at skiutstyret er pakket ned.

– Når jeg er her i Norge så er jeg i jobbemodus, og når jeg er i Thailand så er jeg i feriemodus. Det er rein avslapning å være der både på grunn av maten, klimaet og folkene. Og så er det et fantastisk land å kjøre motorsykkel i. Jeg har vært på en del lange turer.

Morten kom inn i skisenterbransjen mer som ved en tilfeldighet. Han begynte som hjelpemann på Hovden, så ble han heisvakt, var med på snøproduksjon, før han fortsatte med å ta driftsledereksamen i 2009. Deretter gikk ferden videre til Drammen der han ble assisterende driftsleder, før han tok over som driftsleder i Sirdal utenfor Stavanger.

– Det er en utrolig variert og spennende arbeidshverdag, og ikke to dager er like, sier 44-åringen om eget yrkesvalg.

Annonsen på den ledige jobben på Harpefossen passet da også perfekt. Morten jaktet på noe nytt og hadde ingen ting som holdt ham igjen.

– Alt jeg eier og har får plass i Mercedesen min. Det gir en utrolig frihetsfølelse at jeg bare kan putte alt baki bilen og reise,

Så langt har livet på Harpefossen vært hektisk, men morsomt, ifølge den daglige lederen.

– Det har vært mye å sette seg inn i, men jeg hadde lyst på en ny utfordring og jeg lærer noe nytt hver dag.

Nå er 44-åringen innlosjert i en leid hytte like bak garasjen til skisenteret. Der har han fått selskap av kona Phattranit

– Vi møttes på en datingside på internett, forteller de synlig forelsket.

Paret har vært gift i tre år, men hun kom til Norge først på senhøsten i fjor.

Litt av grunnen til å flytte fra Sirdal var at Phattranit også trengte en jobb. I hjemlandet hadde hun erfaring både fra et marked der hun blant annet solgte T-skjorter fra en storkiosk. Nå er planen at hun skal ha åpen varmestue tre kvelder i uken på Harpefossen.

– Der skal jeg selge vårruller og annen thaimai som jeg lager selv. Og alle er hjertelig velkommen, inviterer 36-åringen.

Overgangen fra hjemlandet til et vinterkaldt Norge var ikke bare enkelt, men etter noen uker med norskopplæring går det bare bedre og bedre.

– Jeg gråt hver dag i to uker da jeg kom, men nå er Thailand glemt, smiler hun.

Om fire år ligger det uansett an til at ekteparet setter kursen østover, mer eller mindre for godt. Om Morten skal følge pensjonsplanen:

– Da flytter vi til Thailand. Hvem vet, kanskje kommer jeg tilbake og jobber noen måneder, og så reiser jeg ned igjen. Men da blir det som heisvakt eller noe annet behagelig, gliser han.