Etter syv år i Brasil tok Stine Hamre med seg sønnen tilbake til Selje. Det var som å komme hjem.

– Det var veldig deilig, sier Stine om returen i november for drøye tre år siden.

– Jeg ville at David skulle begynne på norsk skole. Og så er det veldig greit å ha familie og venner i nærheten, konstaterer hun.

31-åringen sitter på kjøkkenet i eget hus noen lange steinkast unna familiebedriften Selje Auto på Nabben.

I stuen ser en blid kar uten fortenner tegnefilm mens mamma forteller om informasjonsmøtet på folkehøyskolen. Det som førte henne til den andre siden av kloden.

– Jeg hadde lyst til å prøve noe nytt og spennende. Og da ble det Brasil.

Planen var tre måneder med opplevelser og ex. phil.-studier i Natal. Det endte med fascinasjon, forelskelse, adresseforandring og sønnen David. Blant mye annet.

– Nå er det tolv år siden jeg var der første gang, Og fra 2004 begynte jeg å bo der fast,

sier Stine.

For livet som ex. phil.-student de første månedene i 2002 ga nemlig sterk mersmak.

Kanskje ikke rart med tanke på at solen skinner året rundt og at snittemperaturen ligger på 28 grader i den kjente turistbyen.

– Det var helt fantastisk, smiler Stine.

– Og jeg vet ikke hvor mye lesing det egentlig ble. Men jeg besto, og vi fikk være med på masse forskjellige aktiviteter, turer og utflukter, som en tredagerstur til Rio.

Da de tre månedene i Natal var over, hadde hun allerede bestemt seg.

– Jeg skulle ned igjen, sier seljeværingen.

Etter nesten et år med jobbing og sparing satte hun og en venninne seg på flyet tilbake til Brasil. Og tre nye måneder under solen.

– Da de månedene var over hadde vi lyst til å være enda lenger.

Stine forelsket seg i en brasilianer før hun dro. Så var det litt frem og tilbake, før hun begynte på BI og han etter hvert kom til Norge. Men Bergen ble ingen suksess.

– Han dro hjem igjen og jeg sluttet skolen og dro etter ham.

– Samtidig var det en bra tid for investeringer i Brasil og pappa kjøpte noen hus som vi hadde planer om å selge igjen. Men så kom finanskrisen, og da ble det min jobb å passe på husene, forklarer Stine.

I 2005 ble hun gravid med kjæresten, og i august året etter kom sønnen David til verden. Forholdet med barnefaren skar seg imidlertid etter hvert.

Det problematiske forholdet og brasiliansk byråkrati førte til en årelang kamp, men hun fikk til slutt full foreldrerett.

– De siste to årene var jeg vel der ikke helt frivillig. Men jeg hadde ikke så mye valg. Jeg trodde bare at jeg skulle ned igjen for å ordne opp, men det tok altså to år.

Hun kan gjerne tenke seg til Brasil igjen, ikke minst for å besøke gode venner, men lar være på grunn av omstendighetene.

– Jeg har ikke turt å reise tilbake og det er trist. Jeg lengter veldig ned igjen.

I Selje har Stine blitt medeier i familiebedriften sammen med foreldrene og flere. Samtidig nyter hun og sønnen hverdagen.

– Det er den fineste plassen i verden når det er sol. Det er bare så alt for sjelden, smiler Stine før hun er rask med å legge til:

– Da jeg var i Brasil gledet jeg meg til å komme hjem. For jeg har alltid likt meg her.