– Akilleshælen for politifolk på vakt og beredskap her i fylket er geografien. Den får ikke politireformen gjort noe med, sier Arne Johannessen, politiets leder for geografisk driftsenhet Sogn og Fjordane.

– Politireformen handler om å gjøre politiet mer fleksible, effektive og i forkant, men Sogn og Fjordane sin geografi, med få politipatruljer på veien, er vel alt annet enn fleksibel?

– Det har du helt rett i. Målet er å planlegge så godt at vi kan være på rett plass til rett tid – i den grad en kan planlegge politiarbeid. Men utrykning og responstid er politiet og nødetatenes største utfordring. Og det er ikke tvil om at en i Sogn og Fjordane har behov for å styrke bemanningen nettopp på grunn av dette, sier Johannessen og legger til:

– Jeg er nokså sikker på at vårt fylke er blant de som vil få styrket bemanning. Vi får stadig tilført nye stillinger, og jeg har et håp om at vi i løpet av 2018 og tidlig 2019 vil se en styrking her.

Nå det begynner

De siste årene har blitt brukt på store endringer innad i politiets organisasjon, den såkalte politireformen. 1. mars i år var ny organisasjon formelt på plass.

– Mange tror at politireformen er over med det, at den er gjennomført. Men for oss er det nå arbeidet egentlig begynner, sier Arne Johannessen.

I vår region er lensmannskontoret i Selje lagt ned og lagt under Eid lensmannskontor. Vanylven lensmannskontor er overflyttet til Møre og Romsdal. Og hvert kontor har ikke lenger egen lensmann. I fylket er det nå tre lensmannsdistrikt, Nordfjord, Sunnfjord og Sogn, og følgende tre regionlensmenn.

– Nå er det formelle over. Nå skal politiet begynne å jobbe på en ny måte innenfor denne strukturen. Vi skal snu arbeidsprosessen, vi skal ha samhandling og bruke ressurser mer fleksibelt, sier Johannessen.

– Hva medfører det i praksis?

– Vi skal blant annet jobbe med å være i forkant av kriminaliteten, jobbe mer forebyggende, sier Johannessen, som medgir at å hindre all kriminalitet før den skjer er ambisiøst.

– Det er helt urealistisk å være i forkant av alt. Poenget er om vi klarer å hindre 30–40 prosent, så er det veldig bra.

Johannessen peker på at det fordrer at politiet må bli bedre på etterretning og analyse av kriminalitetsbildet.

– Hva er trendene, hva og hvor er problemene, og hvor er gjengangerne våre som skaper problemene og trendene? Et typisk eksempel er nettkriminalitet. Her må vi ha en klar og tydelig strategi i samarbeid med skoler, barnehager, foreldre og andre, sier Johannessen, og legger til:

– For denne trenden rammer hardt. Og utslagene kan være katastrofale, de verste ender med selvmord.

Sogn og Fjordane har tradisjonelt vært et lavkriminalitetsfylke, men nettkriminalitet bryr seg ikke om fylkesgrenser.

– Absolutt ikke. Vi har i vårt fylke hatt noen av de verste utslagene av nettkriminalitet. For noen år tilbake lå utfordringen med ungdom ute i gata med fyll og slåssing, men dette er nå nesten borte. Det har flyttet inn på gutte- og jenterommet. Gjerningspersoner jobber ut fra hjemmet, mens ofre også rammes i hjemmet. Det er en helt ny type kriminalitet, og politiet i hele Norge må bli bedre på digitalt politiarbeid.

– Ring det lokale lensmannskontoret

I overgangen til ny politiorganisering inn i Vest politidistrikt har det vært problemer både med å nå gjennom til operasjonssentralen og med det nasjonale nummeret 02800.

– Dette jobber vi med å bedre, men samtidig tenker jeg at når en har et kontor i Vågsøy, og folk vil snakke med tjenestestedslederen i Vågsøy, så er det helt tullete å ringe 02800. Vi ønsker egentlig at en skal ta tilbake det lokale litt, ring ditt lokale lensmannskontor, sier Arne Johannesen, som også presiserer at en selvfølgelig har 112 for nødssituasjoner.

Lokalt fokus gjelder også for kommunikasjonen fra politiet ut mot publikum. Her har politiet en Twitter-konto som de bruker til å informere, men etter sammenslåingen med Hordaland til Vest politidistrikt ser kontoen ut til sjelden bli oppdatert med det som skjer i Sogn og Fjordane.

– Igjen må jeg oppfordre til å tenke lokalt. Mediene bør ringe de lokale kontorene for å få oppdateringer, i tillegg må alle med lederfunksjoner i politiet tenke på mediene for å informere. Det handler om å få hjelp til etterforskning via tips fra publikum, men også den allmentpreventive effekten.