– Dette er en utrolig viktig sak som alle tjener på. Vi håper å få til en felles dugnad for hele Vågsøy, der både politikere, bedrifter, organisasjoner, lag og privatpersoner er med på å rydde strandområdene for plast, sier Henriksson om den store dugnaden som arrangeres lørdag 5. mai i ulike deler av kommunen.

Etter å ha tatt initiativ til den store dugnaden i Vågsøy er han storfornøyd med at det politiske miljøet i Vågsøy står samlet i kampen mot plast. Neste steg i prosessen blir å få med seg bedrifter, lag og organisasjoner på dugnaden.

– Det er ikke bare vi politikere som skal ut for å rydde. Målet er at vi mobiliserer lag, organisasjoner, bedrifter og privatpersoner til å bli med på dugnaden, sier Henriksson.

Mer plast enn fisk innen 2050

Plastforsøplingen i havet er enorm, ifølge en rapport fra World Economic Forum. Der kommer det fram at minst åtte millioner tonn plast havner i havet hvert år, noe som tilsvarer 15 tonn hvert eneste minutt.

Og dersom forsøplingen fortsetter i det samme tempoet i årene fremover, vil det innen 2050 være mer plast enn fisk i havet, slår den samme rapporten fast.

Amund Gotteberg (H) og Daniel Henriksson (Rødt) er to av Vågsøy-politikerne som står i bresjen for kjempedugnaden neste lørdag.

– Plast i havet er dessverre i tiden. Det er en helt enorm forsøpling i havet, og det som dukker opp i strandkanten er kun toppen av isberget, oppsummerer Vågsøy-politiker Daniel Henriksson.

Han er initiativtakeren til strandryddingen i Vågsøy nestes lørdag. Den skjer parallelt med den nasjonale Strandryddedagen, som er et initiativ fra organisasjonen Hold Norge Rent. Strandryddedagen er en del av Strandryddeuken som starter mandag 30. april. NRK har også tatt initiativ til ryddekampanjen «Hele Norge Rydder» neste torsdag. I Vågsøy blir hoveddagen for strandrydding som nevnt lørdag 5. mai.

– Men den nasjonale dugnaden går gjennom hele neste uke, presiserer Henriksson.

Vågsøy kommune deltar også i Kystlotteriet, en nasjonal ordning som går ut på å rydde strender og strandlinje. Ved å delta i Kystlotteriet må man plukke søppel og levere det til en gjenbruksstasjon. Derfra kan man delta i lotteriet og vinne premier. Kystlotteriet varer fra april til oktober.

Vil gå sammen om et renere Vågsøy

Vågsøy-ordfører Kristin Maurstad (Ap) håper formannskapet vil sette miljøet på dagsorden.

– Jeg ønsker at det skal være rent og fint i Vågsøy, både for oss som bor her og for turistene. Det er ikke bra at det til tider ikke er reint.

Ordføreren viser til flere innspill hun har fått rundt forsøpling og forurensning i kommunen: fiskefett i havnebassenget, lukt og plast.

– Det er ganske mange tråder her, og jeg ønsker å samle disse for å se hvordan vi som politikere kan sette fokus på et reinere Vågsøy, og håper formannskapet kan sette dagsorden i denne saken.

Vågsøy-ordføreren har gjennom vinteren fått flere henvendelser som går på forsøpling og forurensning i Vågsøy. Saken skal løftes opp til formannskapet i midten av mai. Ill. foto

Maurstad roser samtidig initiativet fra Rødt-politiker Daniel Henriksson om Vågsøy-dugnaden neste uke. Vågsøy Arbeiderparti er ett av partiene som har meldt fra om at de blir med.

Høyre og Tverrpolitisk liste er også blant partiene som er med.

– Dugnaden er viktig for fellesskapet og ikke minst bra for bygdene. Det er jo kjekt at vi har det fint rundt oss, samtidig som vi bidrar til miljøet, sier Malene Lunde Sætren i Tverrpolitisk liste.