Undervisningen til avdelingen til Fagskolen i Måløy er i dag samlokalisert med Måløy vidaregåande skule.

– Men lokalene slik de er i dag er for små for det samla behovet for begge skolene. Fylkestinget har derfor vedtatt i november 2022 at Fagskolen skal få et nybygg på 1150 kvadratmeter til 45 millioner kroner. Kutter man nå i støtten til Fagskolen vil dette gå utover kystnæringene og næringslivet i distriktet, som allerede har utfordringer med å få tak i nok og riktig kompetanse, understreker Humborstad.

Vil kutte driftstilskuddet

I sitt forslag til økonomiplan for de tre kommende årene legger fylkesdirektør Rune Haugsdal inn et forslag om å kutte det fylkeskommunale driftstilskuddet til Fagskolen Vestland med en nedtrapping over tre år.

Fagskolen Vestland er finansiert med øremerkede tilskudd, men det er en tilleggsfinansiering på 22,7 millioner kroner årlig som nå er foreslått kuttet.

Ifølge Humborstad frykter rektor ved Fagskolen en sentralisering av tilbudet og at det kan bli vanskelig å utdanne nok offiserer til skipstrafikken.

– Det er kostbart med offisersutdanningene, og disse blir da ekstra sårbare for dette kuttet, noe som kan få store konsekvenser for særlig Fagskolen som er lokalisert i Måløy, sier hun.

Tror mange aktører vil kunne bli berørt

Fagskolen i Måløy tilbyr i dag utdanningene dekksoffiser, maskinoffiser og nå også ledelse i havbruksoperasjoner, som skal starte rett over nyttår.

– Fagskolen i Måløy er en av få skoler i landet som utdanner maskinoffiserer, noe det er stor mangel på. Studentene ved Fagskolen er ettertraktet fordi Fagskolen i Måløy kan vise til god kvalitet, svært lite frafall og en skole som er veldig tett på studentene sine, sier Humborstad, og viser til at Måløy har et sterkt utdannings- og kompetansemiljø knyttet opp mot havnæringene, og et sterkt og fremoverlent næringsliv innenfor det maritime og marine, sier Humborstad.

De har nå satset og investert for store summer, ifølge lederen i vekstselskapet.

– Måløy Vekst representerer flere av aktørene i vårt lokalsamfunn som vil kunne bli berørt av et slikt kutt. Vi mener at fylkespolitikerne bør tenke seg godt om før de vedtar å kutte midler til maritime og marine utdanninger i en tid der disse fremtidsnæringene har et større behov for kompetanse og kunnskap enn noensinne, slår hun fast.

Hun mener Fagskolen i Måløy, Måløy vidaregåande skule og Sikkerhetssenteret i Måløy sitt tette samarbeid med næringslivet gjør at man lykkes med å få studentene ut i lokalt arbeidsliv etter endt utdanning.

– Måløy vgs. tilbyr i dag blant annet studier innen akvakultur og fiske og fangst. Disse linjene har svært gode søkertall og trekker til seg studenter fra hele fylket. Måløy vgs. er også den skolen i Nordfjord som har flest søkere. Vestland sin satsing på det nye skolefartøyet MS Skulebas og planer om akvahall ved Måløy vgs. har gjort disse studieprogrammene enda mer attraktive.

For flere av elevene ved de marine og maritime linjene vil det også være naturlig å bygge på kompetansen med videre studier hos Fagskulen.

– I tillegg er utdanningsprogrammene ved Fagskulen svært viktige for den lokale havnæringen for å sikre videreutdanning av sine ansatte og kompetanseheving for fremtiden, understreker Humborstad.

Stor havn og stor verdiskaping

Hun trekker også fram at Måløy er en av Norges største fiskerihavner.

– Gjennom Grønn region Vestland og Måløy Vekst sitt arbeid med hub’en Havregionen Fjordane, som består av Nordfjord, Sunnfjord og HAFS, har en fått laget en verdiskapingsanalyse av fiskeri- og oppdrettsnæringen i Fjordane. I Havregionen Fjordane er verdiskapingen i fiskeri- og havbruksnæringen på ca. 3,9 mrd. kroner, sier hun.

I tillegg er Kinn kommune størst innen både fiskeri og havbruk i denne regionen.

– Vi kan skilte med 60,57 prosent av verdiskapingen innenfor oppdrett og 46,47 prosent av verdiskapingen innen fiskeri. Det er derfor særlig viktig at utdanningstilbud innenfor de aktuelle fagene blir satset på i vår region, og ikke blir satt i fare for sentralisering eller nedleggelse, sier hun og legger til:

– Det er grunnlag for å styrke og ikke redusere tilbudet ved Fagskolen i Måløy, avslutter Humborstad.