Er du forelder til barn i tenårene, er dette temakvelden både for deg og barnet ditt.

– Vi har jobbet hardt med å få Ole Petter Hjelle og Kaja Haugen fra Antidoping Norge hit, og vi synes det er så viktig at budskapet om antidoping og positiv trening kommer ut at temakvelden er gjort obligatorisk for 9. og 10. trinn, samt enkelte videregående klasser, sier Torill Eide Tennebø, driftsleder ved Måløy treningssenter.

I tillegg mener både hun og Birte Sandal Rikstad, folkehelsekoordinator i Kinn kommune, at det er viktig at også foreldre til ungdom, lærere og ansatte ved skoler eller andre som jobber med ungdom får med seg foredragene.

Arrangementet er åpent for alle, og 8-klassinger, annen ungdom, ansatte i kommunen, frivillige i idretten og andre organisasjoner, er også velkomne på temakvelden.

– Vi vil rose skolene som har vært så positive til å få dette til for elevene, og vi oppmuntrer foreldre på det sterkeste til å bli med, sier Sandal Rikstad.

Kjente foredragsholdere

Kaja Haugen fra Antidoping Norge vil snakke om doping, kosttilskudd og når trening går fra å være sunt til å bli usunt. Doping er ikke lenger forbeholdt toppidrettsutøvere og bodybuildere og Antidoping Norge er bekymret for en treningskultur blant unge der utseende og en muskuløs kropp er viktigere enn god helse. Haugen vil svare på spørsmål som hva doping er, hvem som bruker det og om man kan få i seg dopingmidler via kosttilskudd.

– Ole Petter Hjelle har et annet fokus, men det er minst like viktig, og det er den positive effekten sunn trening og regelmessig fysisk aktivitet har for kognisjon, og fysisk og psykisk helse, sier Sandal Rikstad.

– Hjelle er opphavet til det berømte sitatet som mange bruker om at «hvis fysisk aktivitet var en pille, ville alle tatt den», supplerer Eide Tennebø, og legger til:

– Han er en utrolig flink lege, hjerneforsker og forfatter, og foredragene hans er inspirerende og motiverende.

Foreldre må være bevisste

– Hvorfor bør foreldre få det med seg denne kvelden?

– For å være bevisste på hva ungdommene deres får i seg! Mange velger å kjøpe kosttilskudd på nett, og da har en liten oversikt over hva det inneholder. Og det handler også om hva doping er og kunne kjenne det igjen.

– Vi må øke kunnskapen og forstå hva det gjør med kroppene våre. Det er ikke bare ungdom som er opptatt av dette. Det er en trend for voksne også, sier Sandal Rikstad.

– Er det naivt av foreldre å tro at dette ikke skjer med deres barn?

– Ja, det er det. Trender på landsbasis er trender her i Kinn også.

Kaja Haugen i Antidoping Norge er fylkeskoordinator i 50 prosent stilling i Vestland fylk. Foto: Privat

Mer kroppspress og bruk av kosttilskudd

Pre-workout er trenden der en tar kosttilskudd, ofte med mye koffein, før trening fordi det skal gi mer energi og ha oppkvikkende effekt. Antidoping Norge advarer mot konsekvensene, spesielt for ungdom.

Et raskt Google-søk gir 816.000.000 resultat på ordet pre-workout. Emneknaggen #preworkout på Instagram har 5,4 millioner innlegg, mens emneknaggen #preworkout på TikTok har over 400.000 poster.

Hos Antidoping Norge ser en også antall henvendelser stige. Dopingkontakten, tjenesten der en kan ta kontakt og spørre ting en lurer på, har fått doblet antall henvendelser og i januar satte de rekord i henvendelser.

– De som tar kontakt blir yngre og yngre i tillegg. Det er rett og slett flere som vurderer å bruke doping, så utviklingen går ikke rett vei. Derfor er det viktig å arrangere sånne kvelder og bevisstgjøre, sier Eide Tennebø.

– Er økende bruk av doping en trend en ser på treningssenter?

– Vi har ikke inntrykk av det på vårt senter, men det er likevel naivt å tenke at det ikke foregår. Det som skjer andre steder, skjer i Måløy. Men vi har hatt rent senter siden 2016, så vi har fokus på det. Når det er sagt, så ser vi helt klart en endring i form av økt kroppspress for ungdom og ikke minst økt bruk av energidrikk. Det er utrolig mange ungdommer som drikker det, sier Eide Tennebø.

Det synes hun ikke er rart siden påvirkningen fra sosiale medier er enorm.

– Der er stort kroppspress der fokuset ikke alltid ligger på bedre helse, men på det ytre. Det kan fort handle om å se bra ut og bli sett, noe som igjen kan føre til press og et usunt kroppsbilde.

Takker næringslivet

Nå gleder de seg til temakvelden tirsdag, og vil også gjerne rose næringslivet lokalt som har vært med på å sponse arrangementet.

– Dette er jo gratis og ingen av oss tjener på det. Vi hadde ikke klart å arrangere dette uten støtten fra næringslivet, så det er vi svært takknemlige for.