– I høyeste grad. I høyeste grad.

Han sier det to ganger. Mens han nikker. Som for å understreke at han mener alvor.

– Absolutt. Absolutt. Absolutt.

Fortsetter han med en oppriktig mine, der han sitter på sitt mildt sagt lite prangende ordførerkontor.

– Jeg er tilbake til det at skal Nordfjord vokse, så tror jeg at vi må få en type radikal kommunereform, noe som bryter opp de strukturene som er i dag, fastslår den ubestridte sjefen i Eid kommune.

14. september 2011 ble Alfred Bjørlo kronet til Kongen av Eid på forsiden av Fjordenes Tidende. To dager tidligere hadde han og Venstre-listen feid all motstand til side i kommunevalget.  44 prosent av stemmene forteller det meste. Folkets røst hadde talt med sjeldent klar røst.

Men uten å mukke fastslår 40-åringen altså at drømmen om færre kommuner og et mer samlet Nordfjord er viktigere enn ordførervervet.

Han flyttet tilbake til jobben som daglig leder i nyvinningen Måløy Vekst i 2007, med familien på flyttelasset. Beslutningen om å komme hjem ble tatt da ungene begynte å nærme seg skolebenken.

– For meg var det hele tiden noe som kvernet i bakhodet at det jeg hadde lyst til og ønsket, det var å ikke ende opp i den store grå massen i Oslo eller Bergen, men at jeg hadde lyst til å komme tilbake til Nordfjord. Det er på en måte her jeg har lyst til å slå røtter og slå meg ned. Det har jeg hatt med meg hele tiden, forteller Alfred.

Eidaren og familien har bygd hus like ved farsgarden på Bjørlo, en kort kjøretur fra kommunehuset.

– For meg handler det om at jeg får et mye mer helhetlig liv ved å bo her enn jeg ville hatt ved å bo i Oslo. Det er noe med helheten, ja. Det å være en helhetlig del av et samfunn som jeg synes er veldig spennende.– Du kan på en måte ha det gode liv her. Det er passe stort og passe lite på en gang, fortsetter han.

Som ordfører er det en del av jobben å få folk til å flytte hjem. Skaffe nye innbyggere. Bidra til vekst. Og han har gode argumenter å by på.– For meg er det litt den unike kombinasjonen der du har fantastiske plasser å bo og vokse opp, samtidig som at du kan ha spennende jobber og en karriere.  – Og for å ta Eid, her jeg bor og er ordfører. Det er en plass som er stor nok til at vi har et enormt bredt kulturliv. Her er tilbud i alle retninger på fritiden. Kultur og idrettstilbud kan måle seg med det meste.

Men så var det dette med å finne suksessformelen.

– Det er noe jeg har sagt mange ganger, og som jeg bare er mer sikker på. Skal vi greie å vokse og å få flere til å flytte hit, så er vi nødt til å se oss selv som én region. Å greie å få en felles stolthet og tilhørighet til alt som skjer her. Og selv om han er ordfører i Eid, så klarer altså ikke Alfred Bjørlo å fri seg fra tanken om at det er bedre å ha flere på laget.

– Jeg har ingen tro på at hver kommune og lille plass bare er opptatt av seg selv og det som skjer der. Og at naboen nær sagt blir mer en trussel enn en mulighet.

Bjørlo mener det er helt avgjørende at folk skjønner hva som skal til. – Det er bo- og arbeidsmarkedsregioner som har kraft i seg til å vokse. Ikke enkeltkommuner.

– Du kan kjøre all verdens flytt hjem-kampanjer for den enkelte kommune, men hvis du ikke greier å se deg selv som én region, så lykkes du ikke. Alt i alt handler det om å bringe folk tettere sammen.