– Det skal være oppmuntrende, motiverende, overraskende, avslørende og styrkende, sier Silden Prante om foredraget hun kommer for å holde på Måløy treningssenter.

Hun bor nå i Bergen, og det er en stund siden hun har vært i Måløy, stedet der hun vokste opp.

– Jeg har slekt der og det er kjempekjekt å tenke på at jeg skal til Måløy! Jeg gleder meg til å komme hjem, til å høre min egen dialekt og kanskje treffe noen på min egen alder, smiler hun.

Store kunnskapshull og mange myter

Målet er å gi dem som møter opp på foredraget oppdatert informasjon om overgangsalderen.

– Det har vært et kunnskapshull om overgangsalderen over lengre tid og det gjør at vi ikke har fått mangfoldet og bredda i kunnskapen vår om hva overgangsalderen er. Jeg kommer også innom myter om overgangsalderen som ikke gagner oss.

Overgangsalderen er ikke en undergang. Tvert imot, mener Silden Prante. Hun mener at kvinner og alle som behandler eller har interaksjon med kvinner bør ha kunnskap om overgangsalderen og vite om at det er mange alternativ å velge mellom med tanke på hvordan de har lyst å stryke seg gjennom overgangsalderen. ha det i sin overgangsalder.

– Du kan ikke styre biologien. Kroppen gjør som den vil og overgangsalderen skjer alle kvinner. Men du kan i stor grad styre hva du har lyst å gjøre med det og hvordan du vil håndtere utfordringene eller mulighetene. (For) noen har det helt fantastisk i overgangsalderen, mens mange synes det er bratt.

Mange ønsker mer informasjon

Det de fleste kvinner i overgangsalderen har til felles er et stort informasjonsbehov. Og siden foredraget er på Måløy treningssenter ønsker Silden Prante også å se formidle på hva trening har å bety for hvordan kvinner har det i overgangsalderen.

– Rett og slett hva som er viktig å ta hensyn til og hvorfor trening er viktig.

Grunnen til at det blei viktig for henne å spre kunnskap om overgangsalderen var en kombinasjon av personlig erfaring og fordi hun jobbet som jordmor og ønsket å bidra inn til bedre helse for kvinner midt i livet.

– Jeg hadde selv store utfordringer i overgangsalderen, noe som gjorde at jeg søkte kunnskap og innså at her er det jo store kunnskapshull. Jeg vet derfor hvor skoen trykker og som jordmor, altså spesialist i en naturlig kvinnehelse gjennom et livsløp, synes jeg dette er riktig å ta tak i, sier hun.

Har egen podkast

Etter det har det bare blitt mer og mer. Silden Prante har egen podkast, medlemsportal, kurs, lager videoer på menopause by Anita på Facebook og Instagram og reiser rundt for å fortelle om hvordan bli styrket gjennom overgangsalderen. Og hun var senest på Arendalsuka. Hun har også digitale oppfølgingstimer med kvinner.

– Kunnskapen har blitt tatt varmt imot, sier hun.

Hun mener dette er viktig kunnskap for alt fra fastleger og spesialister, til psykologer og personlige trenere.

– Overgangsalderen påvirker hele systemet til kvinner fra topp til tå, sier hun og legger til:

– Jeg ønsker alle som har lyst velkommen til et foredrag som forandrer og forundrer.