Ekteparet Deckers fra Nederland drømte om noe nytt og tok familien med til Davik.

– Vi hadde lurt på å flytte til utlandet i mange, mange år, sier Rob Deckers.

– Ja, vi tenkte og tenkte, forteller kona Thea og legger til at de hadde hørt en del om Norge.

– Likevel var det ikke hit vi hadde tenkt oss. Tanken var å dra enten til Østerrike eller Tyskland. Og tidligere hadde vi også snakket med en rekrutteringsbedrift om å flytte til Sveits.

Livet i hjemlandet var helt fint, men Rob og Thea var likevel på jakt etter noe annet for seg og de tre barna.

– Vi hadde det bra, med hus og god jobb, og vi hadde ingen ting å klage på. Og det var heller ikke fordi vi var lei av Nederland. Det var vel mer at vi var nysgjerrige, sier Rob om flytteønsket.

Svaret på mange års funderinger fant ekteparet på en tilflyttingsmesse hjemme i Utrecht i 2008. Der var nederlandprosjektet til Bremanger og to andre nordfjordkommuner representert i mylderet av tilbud.

– Det var helt på slutten av messen og helt tilfeldig at vi kom i prat med Marcel og Madeleine Meijer, forteller Rob.

– Og da vi snakket med dem ble alt mer konkret, konstaterer Thea.

«Pakketilbudet» fra Bremanger gjorde alt mye enklere.

– Det var veldig viktig at de kunne tilby både jobber og hus. Det å flytte skulle være et eventyr, men på grunn av barna kunne vi ikke bare hive oss inn i noe uvisst. Vi måtte ha en viss trygghet, slik at vi ikke fikk økonomiske problemer, presiserer Rob.

Ekteparet sitter rundt spisebordet hjemme på Davik. Seks år har gått siden de først hørte om Bremanger.

– Vi hadde veldig lyst til å bo i et område der vi hadde naturen nært på oss og at vi kunne nyte det på en skikkelig måte, sier Thea.

– I Rotterdam er det masse industri, stein, betong og asfalt og nesten ingen natur. Om vi skulle oppleve naturen i helgene, så måtte vi gjerne snu med en gang vi var fremme fordi vi sto så lenge i kø, minnes Rob.

Etter at de hadde vært på messen dro de på to besøk til Bremanger det samme året. Det ga mersmak.

– Vi hadde lyst til å begynne på nytt. Og etter den første gangen bestemte vi oss for å ta sjansen. Vi så på flere kommuner, men det var her vi fikk jobb, forteller Thea.

Etter et års tid, med hussalg og forberedelser, var familien på plass i leid hus i Davik. Som etter hvert ble byttet ut med selveid enebolig med vakker utsikt over Davik og Nordfjord.

– Det var mange som sa at vi bare kunne komme tilbake om vi ikke lyktes i Norge, men vi var hele tiden bevisst på at dette ikke var noen prøvekjøring, understreker Rob.

Familien virker da også skjønt enige om at de har funnet drømmeplassen.

– Vi gjorde dette fordi vi ville bo i et land med masse ro og vakker natur, og det ble Norge og Davik, sier Rob.

I Bremanger har de fått et godt nettverk der mor og far synger i kammerkor i tillegg til sine respektive jobber, mens ungene går på skole og driver med hest og andre fritidsaktiviteter.

– Det å leve i Nederland var veldig hektisk. Her merker vi at tempoet er et helt annet, mener Thea.

– Her kan vi nyte fritiden på en veldig god måte, og jeg tror at vi har kommet tettere på hverandre som familie etter at vi flyttet hit.

Ute har blåtimen gått over i vintermørke. Og kanskje er det slik at en kommer tettere på årstidene på slike små steder.

– Behovet for å dra på ferie er ikke det samme. Nå tenker vi at vi like gjerne kan være her hjemme. Og helt siden vi kom hit har jeg følt at vi lever livet på en bedre måte, smiler Thea.