– Så lenge Skram skole gjør de utbedringene de har sagt de skal gjøre, så vil vi absolutt kunne godkjenne denne skolen, sier Elisabeth Solheim.

Nylig var hun og kollega Siri Osnes ved Folkehelseavdelinga i Måløy for å se på forholdene ved Skram skole, som fra høsten av vil øke elevtallet fra 200 til rundt 240.

– Vi fikk en bekymringsmelding fra foreldre på Holvik skule som lurte på om det var plass til Holvik-elevene på Skram, og om forholdene lå til rette for flytting, forklarer Solheim.

– Der er god plass. Loftet er imidlertid i dag ikke i en slik stand at det kan brukes, men det skal utbedres før skolestart til høsten, sier Solheim, om topp-etasjen i gamlebygget som etter planen skal brukes av enkeltelever eller små grupper.

Ingen permanent løsning

Den eldste bygningen på Skram skole har 100-årsjubileum om to år, og alderen preger bygningen både innvendig og utvendig. Vågsøy kommune har budsjettert med å ruste opp skolen for 40 millioner kroner i perioden 2018-20, men etter at kommuneledelsen nå har fått i oppdrag å utrede byggingen av én felles barneskole i kommunen, er alle store investeringer på Skram skole satt på vent.

Når Folkehelseavdelinga nå gir Vågsøy kommune grønt lys til å gå videre med sine planer for Skram, så er det fordi de forventer at en endelig avgjørelse knyttet til skolestruktur blir tatt i løpet av de neste to årene. Forkastes planene om en ny storskole, er Elisabeth Solheim klar på at det må gjøres større utbedringer ved Skram skole.

– Skram er en gammel og sliten skole, og det er ikke tvil om at dersom det skal være en fremtidsrettet skole for mange elever, så krever det en større rehabilitering eller et nybygg.

Stort nok uteareal

Idag er SFO lokalisert i det nyeste bygget på skoleområdet. Når Holvik-elevene flytter inn vil også hele dette bygget bli brukt til klasserom, mens SFO-barna skal overta lokalene til Skramsmarka barnehage, som på sin side flyttes til Holvik. Skramsmarka barnehage ligger 150 meter sør for skoletomta.

– På lang sikt er det kanskje ikke ideelt, men i dette perspektivet er det helt ok. Uansett er distansen ikke noe å snakke om. Vi var opptatt av at ungene som skal fra skolen til SFO må følges dit av voksne, og det hadde skolen allerede planlagt å gjøre, forteller Solheim.

– En vurderte da at Skramsmarka barnehage hadde gode lokaler, heter det i rapporten.

Utearealene ved Skram skole og ved Skramsmarka barnehage er på henholdsvis 7.300 og 2.000 kvadratmeter.

– Uteområdene er store nok, sier Solheim, som viser til at det også er planlagt å bruke penger på å utbedre utearealet.

Folkehelseavdelinga vil komme tilbake til Skram når utbedringene er gjort i løpet av de neste månedene, men foreløpig er deres konklusjon at foreldrene i Holvik ikke trenger å bekymre seg for forholdene på Skram.

– Ja, det er konklusjonen, sier Elisabeth Solheim.

Les hele rapporten til Folkehelseavdelinga her.

Ny holdeplass i Holvik

Kommunalsjef for oppvekst og kultur, Ellen Jåvold, forklarer at de allerede har gjennomført enkelte utbedringer ved Skram skole med tanke på å ta imot flere elever til høsten. Nye grupperom er på plass, mens man nå starter på å pusse opp loftet i gamlebygget.

– Det skal overflatebehandles for å gjøre det triveligere. Loftet skal ikke brukes til undervisning, men skal være fleksible læringsareal for 1-2 elever i kortere perioder. I tillegg brukes det allerede til møter for personalet, sier Jåvold, som forklarer at de også vil utbedre luft- og lysforholdene i toppetasjen av skolebygget fra 1920.

Til sommeren flytter SFO-avdelingen ut av det nyeste bygget på skoleområdet, som da fullt ut vil bli brukt av elever.

– Der er det kun småting som må gjøres. Det blir gjort i sommerferien, forklarer Jåvold.

Elisabeth Solheim i Folkehelseavdelinga beskriver løsningen med SFO i Skramsmarka som «kanskje ikke ideell» på lang sikt, mens kommunalsjefen mener det også er en god permanent løsning.

– Ja, det mener jeg. SFO-personalet synes også dette blir veldig bra. De får mer plass, flere rom, to kjøkken, gode kontorfasiliteter og et fint uteområde, forklarer Ellen Jåvold.

For barneskoleelvene i Holvik blir to bussturer fra høsten av en del av skoledagen.

– Vi vil ha en hovedoppstillingsplass for buss ved gravplassen i Holvik, og vil sette opp et busskur der, sier Jåvold.

Hun forklarer at bussene vil slippe av elevene «på riktig side» ved Røde Kors i Gate 2, slik man gjør i forbindelse med svømmeundervisning i dag.

– Skram skole vil ha en hente- og følgeordning fra Gate 2, så det tror vi vil gå fint, sier kommunalsjefen.

Samtidig planlegges det en ombygging av Holvik skule til barnehage. Blant annet skal det settes opp en innvendig trapp mellom skolen og barnehagen. Når Holvik og Skramsmarka barnehage slås sammen vil det være i overkant av 60 barn i barnehagen. Jåvold forklarer at mens enkelte av de ansatte på Holvik skule har valgt å jobbe på andre skoler enn Skram fra høsten av, så vil alle Skramsmarka-ansatte få jobb i Holvik barnehage.

** Eiendomssjef i kommunen, Frode Weltzien, bekrefter fredag at de har brukt drøyt 122.000 kroner på rehabilitering av Skram skole i 2018.

** Vågsøy kommune møter Norconsult 18. april med tanke på å utrede én felles barneskole. Målet er at saken behandles politisk mot slutten av 2018 eller starten av 2019.