– Folk er glade i lokale bøker, og de utgjør en god del av salget vårt. Vi selger selvfølgelig mange andre bøker og, men hadde vi ikke hatt lokale bøker, så hadde det ikke vært like bra, forteller Nina Westvik, daglig leder i Notabene Måløy.

– I dag er det ikke lett å drive bokhandel i Måløy, eller noen andre steder i landet, for den saks skyld. Da blir lokale bøker absolutt en viktig del av boksalget vårt, påpeker Westvik.

Må omstille seg

Netthandel og den digitale tilgangen på lydbøker er noe av det Westvik trekker fram som medvirkende faktorer til at bokhandler over hele landet må omstille seg.

– Det er veldig mye netthandel på det meste av det vi selger. I tillegg så reiser folk mer enn før, og handler kanskje bøker andre steder. Det betyr at vi må omstille oss hele tiden, og ha inne varer som folk til enhver tid ønsker seg. Bokhandlere på små plasser klarer seg ikke kun med boksalg i dag. Man må kompensere, og ha andre varegrupper i tillegg.

Westvik vil ikke kommentere omsetningstallene for Notabene i Måløy, men sier høsten er den tiden på året med best inntekter for bokhandelen.

– Det er absolutt den tiden på året med best salg av bøker. Det er da vi skal tjene inn mesteparten av pengene. Rundt påsketider er det også godt salg av bøker, på grunn av påskekrim, supplerer hun.

Gode tilbakemeldinger

Odd Oldeide er en av de lokale forfatterne som har gitt ut bok i 2017. I boken Minner har Oldeide skrevet om sitt eget liv, der blant annet sildeeventyret han selv var med på spiller en stor rolle. Så langt er oppimot 100 eksemplarer av boka solgt.

Tidligere måløyværing Bjørn Lødøen har også nylig gitt ut bok, Velferden (se egen sak), og Nina Westvik i Notabene forteller at folk også viser interesse for denne boken.