Han vokste opp i et hus fylt av unger. Det var så kjekt at Yngve Furnes begynte å jobbe i barnehage.

– Én, to, tre – nå kommer det en beskjed, ropes det i kor.

Så blir det stille som i et bibliotek. Ikke et eneste kvekk. Og 20 små kropper sitter som tente lys.

– Nå skal alle sammen pakke vekk det de holder på med og så skal vi spise.

Yngve Furnes får full oppmerksomhet der han står i midtgangen. Barnehagebussen til Skavøypoll barnehage har parkert i veikanten på Kvalheim og det er tid for lunsj.

– Jeg har alltid hatt glede av å jobbe med unger. Det er der du får de ærlige svarene. Unger er åpne og morsomme, og de har de små gledene i livet som gjør at du kan bli i godt humør en hel dag.

Med en mor som var dagmamma var det stort sett alltid unger i huset da Yngve kom hjem etter skoletid.

– Så da hadde jeg alltid noen å leke og herje med, ler han.

Sommeren 2012 var Yngve nyutdannet barnehagelærer. At han skulle tilbake til Måløy lå i kortene, men kanskje ikke med én gang de tre årene ved Høgskolen i Bergen var unnagjort.

Så traff han Oline fra Kjølsdalen med sommerjobb på Ulvesund fyr. Nå er de to 25-åringene gift, godt i gang med oppussing av eget hus og barnehageansatte; han i Skavøypoll og hun på Flatraket.

– Det var noe med det å begynne i det trygge. Fra videregående har jeg tenkt at dette er noe jeg har lyst til å drive med, og jeg var veldig heldig som fikk jobb i barnehage med en gang. Det å være barnehagelærer er et «grunnfjell» som jeg kan bygge på, og jeg håper å ta videreutdanning etter hvert, forteller Yngve.

En knapp halvtime senere settes kursen de få meterne fra bussen til lekeapparatene utenfor bygdas nedlagte skole.

I fullt oljehyre får ungene boltre seg i «öppna landskap» og hviner av glede når Yngve blir med på leken.

– Det er ikke helt A4. Men kanskje det blir det, smiler han om busstilbudet.

Måløyværingen er pedagogisk leder for en av de to avdelingene ved Skavøypoll barnehage som bruker bussen. Yngves gruppe består av 20 barn og tre ansatte, inkludert sjåfør. De har én måned på fire hjul etterfulgt av én måned med base i lavvoen ved Skavøypoll skole.

– Det er stort fokus på å være ute. Og det er jeg glad for når du ser på de mulighetene vi har her, sier Yngve og speider utover mot den storslåtte utsikten.

– Vi liker å kalle oss en utegruppe. Selvfølgelig er det væravhengig, men det skal mye til for at vi blir inne. Det er noe med det å kjenne på naturkreftene.

Yngve er ikke i tvil om at ungene har mye igjen for å «føle elementene» nesten hver eneste dag, enten det er en regnværsdag på Kvalheim, en aketur på Harpefossen eller en fjelltur i Måløy.

– Jeg ser det på ungene at de har en fantastisk motorisk utvikling. Helt eksepsjonell. Så jeg tenker at det er en fordel å ha frisk luft hele tiden og at vi også kan bruke naturen til læring, enten det gjelder matematikk, naturfag, språk eller det fysiske.

25-åringen stortrives med å følge ungenes utvikling og å bidra til å lære dem grunnleggende verdier.

– Jeg synes det er spennende å være med og forme dem slik de blir som voksne. Det er et stort ansvar, det er det, men jeg liker det,

«Hvorfor har du så stort kamera? Kan du ta bilde av meg?», er det siste jeg hører på vei mot bilen et par timer senere.

– Hvor mange spørsmål jeg får i løpet av en dag? Det har jeg faktisk ikke tenkt på. Men jeg får ganske mange. Og ganske mange rare, smiler den pedagogiske lederen før han rutsjer av gårde.

Yngve Furnes (25)Kom til MåløyJobber som pedagogisk leder i en av avdelingene ved Skavøypoll barnehage. Er utdannet barnehagelærer fra Høgskolen i Bergen. Er født og oppvokst i Måløy og flyttet hjem etter endte studier i 2012. Er gift med Oline Furnes fra Kjølsdalen.