– Det er en veldig stor bragd å få kunne være med på denne reisen. Det blir noen år med veldig hardt arbeid, og det ser jeg fram til, sier Westvik Lofnes.

22-åringen ble nylig tatt ut til det norske kokkelandslaget, der en av lagkameratene som nevnt er Jan Erik Hauge fra Berle i Bremanger kommune. Hauge har vært med på landslaget siden 2015.

Westvik Lofnes sier det er stort at to avgangselever fra den videregående skolen i Måløy er representert på laget.

– Det er mye takket være lærerne, som virkelig engasjerer seg for yrket og for elevene sine, sier han.

Den unge kokken mener den videregående skolen i Måløy skiller seg ut fra andre skoler på grunn av størrelse og muligheten til oppfølging av hver enkelt elev.

– Den er mindre enn de andre skolene, og det gjør at man får mer oppfølging hele veien. De har også et fint kjøkken og et godt samarbeid med fiskerilinja, noe som gjør at man får jobbe mye med fersk fisk og det er veldig bra.

Tre fra Sogn og Fjordane

Med både Westvik Lofnes og Hauge på laget, samt Tonje Torvanger fra Sogndal, er også Sogn og Fjordane godt representert.

– Det er ganske stort at tre av ti på laget er fra Sogn og Fjordane, understreker 22-åringen.

Han fikk gladnyheten om at han hadde blitt tatt ut til kokkelandslaget for et par uker siden.

Han tror noe av det som gjorde at han kom gjennom nåløyet var erfaringene han har med seg fra Stockholm, der han har jobbet tett med Jonas Lagerström, som har vært på det svenske kokkelandslaget i flere perioder.

– Jeg har fått erfaring med hvordan det der er å drive med den type konkurranse, og det har vært en god forberedelse, til en viss grad. Jeg har fortsatt mye mer å lære, smiler han.

Har åpnet de riktige dørene

Kristoffer Westvik Lofnes sier lærerne på Måløy vidaregåande har vært flinke til å gi muligheter både til han selv og lagkamerat Jan Erik Hauge.

– Jeg har jobbet med Jan Erik noen ganger før, både på Malakoff og i andre sammenhenger. Vi kommer begge fra MVS og skolen har vært med på å motivere oss til å drive med dette yrket samtidig som de har åpnet opp de riktige dørene for oss, særlig med tanke på utplassering i bedrifter.

Westvik Lofnes tok læretiden i Bergen og har de to siste årene jobbet på restauranten Yolo i Stockholm. Nylig begynte han å jobbe for en bedrift i Stockholm, Jonas Lagerström Gastronomi. Bedriften driver med gastronomiske arrangement.

– Det er en inspirasjon for elevene

Lærer Iren Hammersvik synes det er helt fantastisk at to elever fra MVS er med på det norske kokkelandslaget.

– Det er to elever som hele tiden har vært veldig dedikerte til yrket og faget. Og de elevene som går her nå ser jo at dette er kokker som har gått på MVS, og det er en inspirasjon for elevene å tenke at også de kan nå så langt opp, sier Hammersvik.

Lærer Iren Hammersvik (t.v.) sier Hauge og Westvik Lofnes er en inspirasjon for elevene på restaurant- og matfaglinja. Bildet er tatt i forbindelse med en annen sak.

Hun roser også både Jan Erik Hauge og Kristoffer Westvik Lofnes for at de er flinke til å komme hjem og dele sine kunnskaper.

– De er flinke til å komme hjem og være her med oss og ungdommene, og ikke minst til å promotere yrket. Det er de kjempeflinke til, forteller Hammersvik.

Hun og de andre lærerne får også skryt fra Westvik Lofnes, som synes lærerne er flinke til å motivere elevene.

– Vi liker faget vårt, og er opptatt av å legge ting til rette, og se hva som passer for de ulike elevene. Vi prøver å overføre vår yrkesglede til våre elever, og la de se mulighetene som er der, avslutter Hammersvik.