– Jeg hadde studert marinteknikk på NTNU i Trondheim i fem år og var på leting etter en spennende jobb. Gjennom en bekjent fikk jeg vite om en ledig stilling i Måløy. Selv om jobben var kul, måtte jeg selvsagt tenke litt på det før jeg søkte ettersom den lå her. Jeg hadde surfet i Hoddevik tidligere, men hadde aldri før vært i Måløy.

Simen Strømsøyen (27) valgte å søke på jobben ved Stad Towing Tank, og det er nå snart tre år siden sørlendingen byttet ut Trondheim med Måløy.

Halvannet år senere, i januar 2017, gjorde det som nå har blitt hans samboer det samme.

– Jeg så en annonse for en spennende stilling i Måløy og valgte å søke på den selv om jeg aldri tidligere hadde vært i Sogn og Fjordane, forteller Malene Denita Østgård.

26-åringen fra Stokke utenfor Tønsberg fikk stillingen hos Naval Consult. Permitteringer i skipsdesignselskapet, gjorde at ingeniøren i dag jobber for Polarny Maritime i Florø. Der er hun i disse dager blant annet involvert i ombyggingen av en tankbåt for verdens største appelsinjuice-produsent, i Kina.

Befolkningsnedgang

Simen og Malene er to av 580 personer som har flytta til Vågsøy siden 2014. Utfordringen er imidlertid at i samme periode har 649 personer flytta fra kommunen, i tillegg til at man har hatt et fødselsunderskudd på 11 personer. Folketallet i Vågsøy ved årsskiftet var på 6.001 personer.

Det er riktignok en økning på tre personer fra 2008, men en nedgang på 475 fra 1998 og på 961 innbyggere fra kommunen så dagens lys i 1964. Siden da har også Vågsøys andel av det totale innbyggertallet i både Norge og Sogn og Fjordane falt gradvis (se oversikt nederst).

– Dette er ikke noe vi kan fikse over natta, men det er en problemstilling vi må ta alvorlig, sa Kristian Skibenes (H) da kommunestyret nylig diskuterte hvordan man kan snu den negative trenden. I disse dager lyser Måløy Vekst ut en stilling som prosjektleder reiseliv hvor vedkommende blant annet skal jobbe med bolysttiltak, som gjør at tilflyttere som Malene og Simen flytter til kommunen – og blir værende.

– Mange utleieboliger blir aldri lyst ut, slik at om man flytter hit uten å kjenne noen er det nesten umulig å finne noe, sier Simen Strømsøyen, som fikk hjelp av arbeidsgiveren til å finne sitt første bosted i Måløy.

Også samboeren opplevde boligjakten som utfordrende.

– Jeg flytta på kort varsel og min tidligere sjef var på flere visninger, men de få leilighetene han fikk tilbud om var ikke veldig presentable, sier Østgård, som i stedet valgte å leie en hel enebolig i Vedvik.

– Folk der ute var hyggelige og imøtekommende, men det var greit å etter hvert flytte inn til Måløy. Det gjorde det lettere å komme seg rundt og kunne være med på det som skjer.

Både Malene og Simen er aktive og benytter seg i stor grad av de mange friluftsmulighetene som finnes i regionen.

– Naturen er spektakulær og det er kort vei fra sjøen til fjell og snø. Om vinteren blir det en del toppturer, sier Strømsøyen, mens Østgård forklarer at hun er mest glad i å gå på fjellturer på sommerhalvåret.

Både Malene Denita Østgård og Simen Strømsøyen liker godt å gå på fjellet. Her fra Kletten med Måløy i bakgrunnen.

Paret er samtidig klare på at de gjerne skulle ha sett at man var flinkere å markedsføre de organiserte fritidsaktivitetene.

– Vi har meldt oss inn i jeger- og fiskeforeningen på Eid og har tatt jegerkurset der. I etterkant oppdaget vi kunne ta det samme kurset på Bryggja, forteller Malene Denita Østgård.

Hun er peker på at fritidsaktiviteter også er viktig for tilflyttere som en sosial arena.

– For oss som flytter hit uten å kjenne noen så må vi på en eller annen måte bli kjent med folk. Min oppfordring til dem som bor her er å inkludere de som flytter hit og ta dem med på aktiviteter. Det har jeg selv opplevd at man er flinke til her, i Vågsøy, sier 26-åringen, som samtidig legger til:

–Om tilflyttere ikke kommer inn seg inn i et miljø, så blir de kanskje bare et års tid før de flytter videre.

Måløy sentrum

Både Strømsøyen og Østgård har opparbeidet seg sosiale nettverk i kystbyen, men har i løpet sine år i Vågsøy observert en form for sosial splittelse mellom bygdene i kommunen.

– Er man på fest er det ofte kun deltakere fra samme sted. Det var veldig uvant for slik har jeg ikke opplevd det på de andre stedene jeg har bodd, sier Østgård, som støttes i det av samboeren.

– Hadde bygdene i større grad samarbeidet kunne man kanskje etablert større og bedre tilbud, sier Strømsøyen.

– Her er mange gode spisested i Måløy med tanke på størrelsen på stedet. Kraftstasjonen og La Voile holder høy kvalitet, sier Strømsøyen.

I det hele tatt synes samboerparet som er oppvokst på Sørlandet og Østlandet å ha funnet mange av fasilitetene de er på jakt etter i Måløy.

– Vi tar ting som det kommer. Men vi har kjøpt oss hus, så vi blir nok en stund, smiler de.

Kilde: Statistisk Sentralbyrå/Vågsøy kommune