Statens havarikommisjon for transport (SHT) ber Selje og Vågsøy om aksjonsrapportene fra redninsoperasjonen under båtulykken i Selje i mai, der en 41 år gammel kvinne omkom.

Det var lørdag 19. mai klokken 06.40 at nødetatene fikk melding om at en 30 fot lang fritidsbåt hadde kjørt på land ved øya Selja i Selje kommune. Kvinnen ble hentet ut av vraket av redningsdykkere litt før klokka 08.00 samme morgen.

Mannen som greide å redde seg ut av båten og varsle nødetatene har vært inne til politiavhør to ganger. Han har også avgitt rutinemessig blodprøve som følge av båtulykken, og politiet venter på svar.

Undersøker flere ulykker

For 2018 har havarikommisjonen vedtatt at alle fritidsbåtulykker med omkomne skal undersøkes.

– Grunnen til at vi gjør dette, er at vi ikke vet nok om disse ulykkene. Det er nødvendig å lære av dem for å styrke sikkerheten til sjøs, sier havariinspektør Pål Brennhovd.

Havarikommisjonen undersøker per dags dato til sammen åtte fritidsbåtulykker med omkomne. Én av dem båtulykken ved Totland i Vågsøy tidligere i år, der en båt ble observert med kjølen opp og en person ble funnet i sjøen. Vedkommende ble senere erklært omkommet.

– Vi samler inn all relevant informasjon om disse ulykkene for å bedre forklare omstendighetene. Målet er å få belyst problemstillingene, slik at myndigheter og andre kan ha mer målrettet tiltak for å bedre sikkerheten til sjøs, påpeker havariinspektøren.