Lærer Håvard Sandviknes er omgitt av tvillinger nær sagt på alle kanter.

– Åååå, så søte de er! Er de dine?

Elevene stimler til i gangen utenfor klasserommet på Skavøypoll skole.

– Ja, dette er guttene mine, humrer Håvard Sandviknes der han bærer på bildet av tvillingsønnene Håkon og Sigve.

På slep har han i tillegg tvillingparene Endre (bilde f.v.) og Emil Linder og Synne og Sara Johannesen. På vei til fotografering. To tvillingpar på ti år med en tvillingpappa som kontaktlærer!

– De er kjempelike, men samtidig ulike. Av og til er det noen som tar feil, men jeg kommer ikke på noen store forviklinger, sier Håvard om hverdagen med tvillinger.

– Vi har uansett ikke noe fokus på at de er tvillinger. De skal få være seg selv, og det tror jeg er sunt, fortsetter 35-åringen.

Les flere intervju i Kom Tilbake!-magasinet

Han har for lengst blitt vant til at det er «to av hver». Både hjemme på Bryggja og i klasserommet, men også da han selv vokste opp og gikk på barneskolen.

– Jeg hadde et tvillingpar i klassen hjemme på Stadlandet.

Selv staket han ut kursen forholdsvis tidlig med tanke på sin egen karriere.

– Da jeg bestemte meg for å bli lærer, tenkte jeg nok litt fremtid. Jeg så meg selv som pappa og i et yrke der jeg kunne være med familien hver dag.

Etter videregående på Eid dro han i militæret, før han jobbet et år på Saga Boats i Selje. Da traff han også sin fremtidige kone, og de dro sammen for å studere.

– Da vi reiste til Trondheim var vi enige om at vi ville tilbake til distriktet her. Vi er hjemmekjære begge to, forteller Håvard.

I 2005 var studiene unnagjort og kursen ble satt hjemover mot Nordfjord og Eid. Håvard jobbet først ett år på barneskolen i Stryn og så videre til Nordfjordeid skule. Så ble Vågsøy neste stoppested i 2008.

– Vi fikk vårt første barn og det gjorde at leiligheten på Eid ble for trang. Samtidig var nærheten til besteforeldrene både på Bryggja og Stadlandet viktig for oss. Både jeg og kona har vokst opp med besteforeldre rundt oss, forklarer han.

35-åringen har allerede rukket å bli firebarnsfar, og barn nummer fem er godt på vei med termin første uken i mars. Og blant disse tvillingene som kom i 2011.

– Det var helt sprøtt da vi fikk vite at det var to. Fantastisk og overveldende. Vi begynte nesten bare å flire, og det gikk litt tid før det sank inn, smiler Håvard:

– Vi fikk fire barn på tre år. Og nå er det altså klart for en «attpåklatt».

Stadsaren og familien har funnet seg godt til rette på Bryggja, med kort vei til både jobb, skole og barnehage. Og slekt.

– Vi trives veldig godt. Om jeg skal trekke frem den største fordelen, så er det at det bare er et kvarter med kjøring til jobben. Og da stopper vi i barnehagen på veien.

Selv storkoser han seg som kontaktlærer.

– Det er mer tidkrevende enn å være faglærer, men det er verdt det, mener Håvard.

Tilbake i klasserommet er fotoseansen over og de to tvillingparene skal videre til musikktime. Men det er et annet fag som er favoritten. For alle fire.

– Matte, svarer Endre.

– Matte, repeterer Emil.

Og «matte» kommer det nesten uten betenkningstid fra både Synne og Sara.

– De er vel forpliktet til å svare det siden det er jeg som har dem i matematikk, sier læreren med glimt i øyet.