– Jobben betyr alt. Jeg er ikke i Måløy fordi jeg skal spille fotball, jeg er i Måløy fordi jeg liker jobben alt for godt, sier Jon Haukur med overbevisning i stemmen.

26-åringen står i et salig kaos i et oppussingobjekt av en enebolig, mens malermester og arbeidsgiver Inge Visnes gjør klar et spann med sparkel på gulvet.Duoen har jobbet sammen i drøyt to år. Arbeidstaker Haraldsson stortrives som maler, og er full av lovord om arbeidsgiveren.– Jeg kunne ikke tenkt meg å jobbe en annen plass enn for Inge. Når han har lyst å ha meg  her, så har jeg lyst til å være her.

Jon Haukur har flere års erfaring som maler før han kom til Vågsøy. Men i utgangspunktet var det langt fra det han hadde tenkt til å bli.

– Fra jeg var 17 til jeg var 21 så var jeg lærling i et bakeri som onkelen min driver. Jeg er bare én eksamen unna å bli baker, ler han. Islendingen levde en forholdsvis omflakkende tilværelse før han kom til Vågsøy i 2010.– Jeg bodde blant annet tre år i Danmark, men så fikk jeg en kneskade og måtte reise hjem igjen. – Jeg hadde ikke peiling på hva jeg skulle gjøre, fortsetter 26-åringen.

Han hadde muligheten til å gå inn i farens transportfirma, men hadde mer lyst på nye eventyr. Så fikk han telefon fra en islandsk kompis som bodde på Skei i Jølster.– Jeg tenkte at det hadde vært fantastisk i Danmark, så hvorfor ikke prøve Norge? Det var bare for å prøve noe nytt.Planen var at han skulle spille fotball for Jølster. Men han ble ikke lenger enn et par-tre uker på første stoppested. Da kom Tornado Måløy på banen og siden har islendingen bodd i Vågsøy.

Han har spilt de to siste sesongene for 3. divisjonsklubben fra Vågsøy. Eller i hvert fall nesten. Fjorårets skadeproblemer satte ham nemlig på sidelinjen i mange kamper. Men islendingen satser på at operasjonen skal få orden på  lyskene.

– Rett etter at en lang sesong er ferdig er du selvfølgelig drittlei, men lysten kommer alltid etter en pause på noen måneder. Fotball er veldig kjekt, og jeg har fått veldig mange gode venner gjennom fotballen, forteller Jon Haukur og legger til:

– Men det er selvfølgelig jobben som er det viktigste. Den betyr nesten alt og det er der jeg får lønnen min.

Så var det hjemlandet. Kanskje kommer han til å reise tilbake til sagaøya om noen år.

– Det kommer sikkert til å skje en gang, men jeg tenker ikke så mye på sånne ting.

For enn så lenge er det Måløy som er plassen.

– Jeg kunne aldri bodd i Oslo. Jeg synes livet er bra på små plasser Det er helt fantastisk her, skryter han.

– Det meste her er veldig greit. Det er utrolig fint her på sommeren. Det er ikke så mange plasser som er finere enn Måløy. Ja, bortsett fra Island, selvfølgelig, smiler Jon Haukur Haraldsson.