– Jeg synes det er kjekt å lede, og kunne gjerne tenkt meg en lederstilling i framtiden, sier Elise Silden, som har vært president for blårussen på Måløy vidaregåande skule.

Les meir om «Likestilt» her.

Både Silden og rødrusspresident Hege Haugen Sætren tok med glede på seg rollen som russepresidenter.

– Vi liker å ta ansvar, og er nok litt «kontrollfriker» begge to, smiler Silden.

– Ja, som russepresidenter har man mer kontroll og vet hvordan ting blir, legger Haugen Sætren til.

De to vågsøyværingene ser tilbake på en hektisk, men kjekk tid, som en del av MVS-russen. Og rollen som russepresidenter har gitt elevene erfaringer som de synes er gode å ha med seg videre i livet.

– Jeg er litt usikker på om jeg vil ha det i jobbsammenheng, men det er hvert fall ikke helt uaktuelt, sier hun.

Men før noen av dem går videre i arbeidslivet, er det studier som står for tur til høsten. Silden ønsker å studere økonomi og administrasjon i Bergen, mens Sætren skal begynne på sitt fjerde og siste år på TAF-helse.

Samfunnsengasjerte

Som i resten av landet, hadde også Måløyrussen sin siste dag med de røde, blå og svarte buksene på 17. mai. Men før Elise Silden og Hege Haugen Sætren kunne avslutte russetiden helt, måtte de to presidentene i tradisjon tro holde hver sin tale på Torget i Måløy.

Der fikk engasjementet til de to jentene virkelig skinne gjennom. De hadde valgt to vidt forskjellige temaer, og imponerte på hver sine måter.

«Det handler om å leve i nuet», var oppfordringen fra Silden i hennes 17. mai-tale på Torget i Måløy.

– Nå mener ikke jeg det at vi skal droppe skolen, hive oss på et fly og bare leve livet uten hindringer. For det vet vi alle ikke vil funke i lengden. Men det jeg mener er at vi bør sette mer pris på de små tingene i livet. De tingene som vi kanskje tar for gitt. Vi bør nyte kaffekoppen mer, vi bør le litt ekstra, vi bør bli glade når vi faktisk kan gå ute i Måløy, uten å bli våte, oppfordret Silden i sin tale.

Utfordringer med eldreomsorgen

Rødrusspresidenten leverte også en engasjerende tale til folkemengdene på Torget. Ettersom hun har jobbet innenfor helse- og omsorg de siste tre årene, ble det naturlig for henne blant annet å snakke om viktigheten av en verdig eldreomsorgen i kommunen.

– I dag er det nesten 400 personer over 79 år i kommunen. I 2040 vil det være nesten 700. Det er omtrent dobbelt så mange! Og det er ikke mange år til. Hvor skal vi gjøre av dem? Allerede nå er det stappfullt på alle institusjoner og omsorgsboliger i kom- munen. Bemanningen er til tider heller ikke så mye å skryte av. Dette er virkelig et tema jeg og mange av min medruss brenner for, og som vi har så lyst å gjøre noe med, sa Haugen Sætren i talen.

Disse ordene falt i god jord hos publikum, og de to russepresidentene fikk offisielt avslutte russetiden med både applaus og jubel fra de fremmøtte på Torget i Måløy.