Maurstad mener nei-organisasjonen til tider aksjonerer på en måte som er ødeleggende for den allerede opphetede debatten om nye Kinn kommune.

Ordføreren har kontaktet Fjordenes Tidende etter at hun ble kjent med at én person i styret i Nei til Kinn sendte ut følgende private melding til to næringslivsledere som har støttet Kinn-sammenslåingen i sosiale medier:

«Du er for Kinn, jeg er sterkt imot. Jeg skal ikke bry meg for mye med hva du gjør, men er du ikke litt redd hvor hvilke signal du gir til kundene dine gjennom å flagge ditt syn i en så betent sak? Et gammelt jungelord sier, hva vet du egentlig om dine kunder? Potensielt støter du fra deg over 60 prosent av kundegrunnlaget ditt gjennom å stå frem som du gjør. Jeg er redd at klimaet i Vågsøy blir knallhardt etter folkeavstemningen og selv om jeg håper folk skiller sak og person, tror jeg du tar en stor risiko. Ville bare si fra, meg skal du ikke være redd for, jeg handler der jeg får best pris og behandling»

Meldingen publiseres med godkjennelse fra mottakerne.

– Ble bedt om å tie

Meldingen skaper reaksjoner hos Vågsøy-ordføreren.

– Jeg vet at de som mottok meldingen nesten følte at de ble bedt om å tie i en sak som de engasjerer seg i. Det synes ikke jeg er bra, med tanke på at vi ønsker en debatt om politiske saker og samfunnsutvikling der alle stemmer er velkomne. Det er trasig for lokaldemokratiet og ytringsfriheten når det blir sendt ut meldinger om at man ikke må ytre seg. Det synes ikke jeg er en god måte å drive debatt på.

Ordføreren er redd for at slike metoder er med på å kneble debatten i en sak der det allerede er personer som vegrer seg for å delta.

– Bør man ikke tåle motstand når man ytrer seg i slike saker?

– Jo, men man må også kunne mene noe uten å bli stilt til veggs for det, sier Maurstad.

– Bare ment som råd

Fjordenes Tidende har vært i kontakt med Geir Ove Refvik i Nei til Kinn, som sendte ut meldingene til de to næringslivslederne i Vågsøy.

Refvik avkrefter på det sterkeste at dette var noen form for bevisst metode for å kneble ja-tilhengerne, og er selv rystet over at ordføreren tar saken opp.

– Jeg har sendt to meldinger til to personer som jeg trodde jeg kjente godt, og den ene uttrykte i sitt svar tilbake at han var helt enig med meg i det jeg skrev. Den andre er en ja-mann som jeg trodde jeg kjente veldig godt. Han mistolket meldingen min, og tok det som en trussel, sier Refvik og legger til:

– Fra min side var dette ment som et råd til to personer jeg kjenner, og det ble sendt i en lukket melding til dem.

Refvik understreker at dette ikke var noen organisert kampanje for å få personer fra ja-siden til å være stille i debatten. Refvik forteller også at han angrer på at han sendte meldingen til den ene av de to mottakerne.

– Jeg sendte meldingen fordi jeg trodde vi hadde en relasjon som tillot slik meningsutveksling, men jeg misforsto den relasjonen. Jeg har kontaktet ham i ettertid og bedt om unnskyldning for dette, sier Refvik, som også har skrevet et leserinnlegg om saken.

Fjordenes Tidende har også tatt kontakt med mottakerne av meldingene, som bekrefter at de har mottatt meldingene og innholdet i dem.