Mandag starter skoleåret, og kommunen håper måløyværingene blir med dem på en dugnad for å gjøre skoleveien tryggere.

– Vi ønsker at flest mulig elever skal gå til og fra skolen, og da kan vi ikke ha vegetasjon ut i veibanen slik det er flere steder i Måløy, sier Odd Henning Svoren i drift- og anleggsavdelingen i Vågsøy kommune.

Han og kollega Ingvald Tennebø viser til at det på kommunale og private eiendommer henger hekker, busker og trær ut i veibanen.

– Har man en hekk som skjermer sikten i et kryss, så kommer gjerne elevene ekstra brått på for bilistene. Da oppstår det gjerne en farlig situasjon som kunne ha vært unngått om hekken hadde vært beskåret, sier Svoren.

– Enkelte steder henger det busker og trær halvannen meter ut i veibanen.

Vegetasjon som henger ut i veibanen er også en utfordring på vinterstid.

– Vi klarer ikke å gjennomføre et godt nok vintervedlikehold (les: brøyting) når vi hele tiden må svinge inn i vegen for å unngå at vegetasjon skader kjøretøyene, sier Svoren, som forklarer at trær lavere enn fem meter over veibanen bør fjernes.

– Gangveiene i Måløy har vært et forsømt område i kommunen i mange år. Her er rundt 35 ulike gangveier mellom gatene, og kunne man få oppgradert vegene, samt belyst og skiltet disse bedre, så tror jeg det ville ha bidratt til økt bruk, sier Svoren.

Han forventer at gangveiene vil bli behandlet politisk i høst og at et investeringsprosjekt for alle vegene i Måløy kan gjennomføres neste år om politikerne ønsker dette.Han håper også at politikerne til høsten gir klarsignal om å koble sammen Gate 6 til Idrettsveien. Der gjenstår det detaljprosjektering og en anbudsprosess før arbeidet kan starte, og Svoren ser for seg byggestart først godt ut i 2017.

– Det hadde vært greit å få på plass den vegen så fort som mulig og helst før det blir for stor aktivitet rundt Amondamarka.

Ellers er fartsmåleren nå montert i Norevegen, som er en av de mest trafikkerte vegene i øvre Måløy.

– Vi oppfordrer folk til å kjøre forsiktig og at foreldre sørger for at barna bruker refleksvest på skoleveien, sier Svoren før første skoledag mandag.