Det så mørkt ut i den spede begynnelsen, men selskapet sparelys.no har vist seg å være en lys idé for to gode kamerater fra Vanylven.

Oppstarten ble til med inntekter fra produksjon av websider for bedrifter og andre. Men planen som skulle få de oppsparte midlene til å yngle, gikk skeis.

– På det første storinnkjøpet vårt brukte vi alle webpengene på 500 led-lyspærer fra Kina. 300 av dem var bare å hive, 100 var salgbare, mens 100 var sånn midt på treet og måtte selges til reduserte priser. Da var vi ikke spesielt høye i hatten.

Petter Morseth og Inge Nordaune Hasz ler godt der de sitter i en tilårskommen sofagruppe i kontoret i den gamle pallefabrikken i Åheim sentrum.

– Det var vår egen feil. Kunnskapen var ikke helt på plass, sier Inge og ler videre.

Den feilslåtte bestillingen var uansett god læring. Ikke minst med tanke på å være tydelig overfor leverandørene.

– Den andre leksen var at vi ikke skal gi opp. Får en seg et slag i trynet, skal en ikke legge seg ned og gi opp med en gang. Men det var surt, påpeker Petter.

En trang fødsel på gründerlivet bidro til tøffe kår i starten.

– Det gikk mange år før vi kunne ta ut lønn, forteller de to 35-åringene.

Som et bilde på ståa forteller Petter om fryseren hjemme hos moren som fungerte som pakkebord den første tiden.

– Og lageret var et ni kvadratmeter stort rom i kjelleren der vi hadde varene under en sofa. På den tiden var det jubel i taket om vi solgte et solcellepanel. Det var jo tross alt snakk om noen tusen kroner, humrer Inge.

12V lyspærer og lamper. Kabler og ledninger. Invertere. Duppedingser. Vanntanker og gasskomfyrer. Og solcellepaneler som de skal satse en del på fremover. Sist opptelling fortalte at sparelys.no har over 1.200 produkter i sortimentet. I tillegg selger de leker gjennom nettbutikken RC-leker.no med lager i byggets andre etasje.

– Vi er vel borti alt mulig egentlig, sier Inge om arbeidsfordelingen i bedriften.

– Vi oversetter blant annet bruksanvisningene selv og prøver ut det vi selger. Det gjør at vi får kunnskap om hvor skoen trykker om vi skulle få spørsmål fra kundene, legger Petter til.

Sistnevnte er daglig leder, mens Inge er styreleder. Og med både en svoger og en samboer på lønningslisten er sparelys.no mer som en familiebedrift å regne.

I starten av året har de annonsert etter mer arbeidskraft, med mål om at fire ansatte skal bli til fem. Og mye tyder på at bedriften går en lys framtid i møte.

I fjor var omsetningen på mellom 18 og 19 millioner kroner. Det var 20 prosent økning fra året før, som igjen var 20 prosent mer enn omsetningen i 2012.

– Vi har vært veldig forsiktige og har ikke gapt for høyt. Vi har kanskje vokst saktere enn vi har kunnet, fordi vi har vært så forsiktige, forteller Inge.

De to kameratene er født med én dags mellomrom, men møttes først på videregående i Syvde. I dag stortrives de som bedriftseiere og kollegaer.

– Jeg synes vi utfyller hverandre veldig bra, fastslår Petter.Og begge er klare på at de liker best å jobbe «i det stille».

– Vi er vel personer som er litt mer ..., sier Inge før Petter fullfører:– ... beskjedne.

– Så sånn sett er det genialt at vi begynte med netthandel. Det er roperten vår, smiler Inge.